Кабінет міністрів дозволив скасовувати бронювання для підприємств

Влада

Кабінет міністрів змінив порядок визначення критично важливих підприємств, дозволивши перевіряти їх на відповідність встановленим критеріям.

Про це йдеться у відповідні постанові уряду.

До порядку визначення критично важливих для економіки підприємств додали новий пункт, який передбачає, що орган, який ухвалив рішення про надання критичного статусу, може проводити перевірку їхньої відповідності встановленим критеріям.

За результатами перевірки орган ухвалює одне з двох рішень:

  • підприємство не відповідає критеріям, і його статус критично важливого скасовується;
  • підприємство відповідає критеріям, і статус підтверджується.

Копію рішення орган протягом одного дня надсилає до Мінекономіки, Міноборони, СБУ, Служби зовнішньої розвідки або Мінцифри.

9 жовтня видання The Page опублікувало текст рішення уряду, який до 15 листопада призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств.

У документі зазначається, що до 15 листопада планується проведення аудиту рішень про визначення критично важливих підприємств та організацій. Результати перевірок має проаналізувати Мінекономіки й до 20 листопада поінформувати уряд.

Економічна правда з посиланням на власні джерела повідомила, що рішення прийняли через те, що президент України Володимир Зеленський обурився бронюванням від мобілізації 1,5 мільйона людей.

  • Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні та в цілому закон, яким заборонила мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком від 18 до 25 років. При цьому напередодні з документа прибрали норму про демобілізацію тих, хто був мобілізований раніше.