Зеленський не планує підписувати закон, який скасовує перехід на літній і зимовий час в Україні – BBC

Влада
Фото: picture-alliance/dpa/S.Kahnert

Президент Володимир Зеленський не буде підписувати закон про скасування в Україні сезонного переведення годинників на літній час, який Верховна Рада ухвалила у липні цього року. У ніч проти неділі, 27 жовтня, Україна перейде на зимовий час, тобто переводить стрілки годинників на годину назад.

Про це повідомляє BBC Україна із посиланням на поінформовані джерела.

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт ще у липні, а через кілька днів його підписав спікер Ради Руслан Стефанчук, відправивши на підпис президенту.

Однак Володимир Зеленський його досі не підписав.

Як повідомив BBC Україна співрозмовник в президентській команді, цей закон так і не підпишуть.

«Не планує президент підписувати», – твердить співрозмовник в Офісі президента та додав, що і терміни для його ветування уже минули.

Інший співрозмовник у президентській фракції також запевнив ВВС, що підпису не буде.

«Спікер це протис, це його ідея, тому щоб його не ображати, вето не буде, але і підпису не буде», – сказав співрозмовник у Раді.

За його словами, все порахували й побачили мінуси для економіки – «вилізли збитки у кілька мільярдів».

Тож за такого сценарію українці і далі будуть переходити у березні на літній, а у жовтні – на зимовий час.

Як повідомлялося, зміна часу в Україні досі відбувалася двічі на рік: в останню неділю березня країна переходила на літній час, а кожної останньої неділі жовтня – на зимовий. Годинники в Україні переводять вже майже 40 років.

3 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про обчислення часу в Україні», однак 19 березня у другому читанні за нього проголосували лише 212 депутатів. Після цього законопроєкт відправили на доопрацювання.

16 липня 2024 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про обчислення часу в Україні, яким скасувала перехід з літнього на зимовий час і навпаки.

Нагадаємо:

  • У 2018 році Євросоюз вирішив скасувати переведення годинників на літній і зимовий час після проведення найбільшого в історії ЄС опитування, в ході якого 84% жителів Євросоюзу виступили за скасування переведення годинників. Всього в онлайн-опитуванні взяли участь близько 4,6 мільйона чоловік.
  • 12 вересня 2018 року Європейська комісія запропонувала країнам-членам Євросоюзу назавжди відмовитися від переходу на літній і зимовий час в 2019 році, представивши план відмови ЄС від сезонного переведення годинників. Однак потім було вирішено відкласти скасування переведення годинників до 2021 року, оскільки багато держав ЄС ще не визначилися з позицією в цьому питанні.