На окупованій Запоріжчині росіяни влаштовують побудинкові обходи – виявляють тих, хто ще не отримав російський аусвайс

Південь
Фото: РИА Новости

В Мелітопольському та Пологівському районах Запорізької області окупанти проводять чергову хвилю фільтраційних заходів, під час яких перевіряють наявність паспорта РФ, документів на право власності на житло та питають про місце роботи мешканців. Ймовірно відбувається підготовка до постановки українців, які не отримали російський паспорт, на міграційний облік.

Про це жителі окупованої частини Запорізької області розповіли Центру журналістських розслідувань.

У селах окупованого Мелітопольського району озброєні військові проводять тотальні побудинкові обходи кожні два-три місяці. Зазвичай окупанти вимагають від мешканців показати паспорти РФ і документи, що засвідчують право власності на житло, пред’явити телефон на перевірку та проводять його огляд. 

Проте на початку грудня, крім згаданих документів, окупанти почали запитувати про місце роботи мешканців.

«Прийшли троє, перевіряли документи, і розпитували чи працюємо ми з чоловіком. Ми так зрозуміли, що це для подальших перевірок на підприємствах, щоб звірити списки паспортизованих», – розповідає жителька Мелітопольського району.

Приходять окупанти і на підприємства – вимагають надати списки працівників з позначкою, хто з працівників отримав російський паспорт.

«Керівництво попередило, що цього тижня очікуються перевірки. Тож сказали тим, хто ще не отримав паспорт, бути готовими не виходити на роботу в день, коли мають прийти перевіряючі», – розповідає жителька окупованого Мелітополя.

Ймовірно, такі обходи є частиною підготовки окупаційної адміністрації до міграційного обліку українців без російських паспортів, які Росія збирається запроваджувати з 1 січня 2024 року. Як повідомляв ЦЖР, мешканців ТОТ Запорізької області без паспортів РФ прирівняють до іноземців і застосовуватимуть до них міграційне законодавство РФ. 

У разі, якщо мешканці відмовляються від російського паспорта і уникають постановки на міграційний облік, вони можуть бути депортовані. 

Окупанти тиснуть щодо оформлення паспортів РФ на мешканців ТОТ і на їхніх роботодавців, погрожуючи штрафами у разі виявлення на підприємстві осіб без «громадянства РФ» , які не стоять на обліку в міграційній службі.

Працівників без патенту можуть оштрафувати на суму до 5 тисяч рублів, а роботодавців – від 200 000 рублів.

В свою чергу, як повідомляє Telegram-канал «Генічеськ ua», на Херсонщині російські окупанти вже понад тиждень тероризують цивільне населення Генічеського району. За його інформацією, рашисти значно посилили свої фільтраційні заходи і вдалися до небачених досі облав із застосуванням важкої військової техніки.

«Якщо раніше російські солдати під час подвірних обходів їздили лише на легкових та вантажних автомобілях, то тепер в’їжджають до сіл на БМП і «Тиграх». У тих селах, куди приїжджають російські солдати, відразу блокуються дороги на в’їзд та виїзд, тим самим не даючи місцевому населенню виїхати з населеного пункту у своїх справах поки триває облава», – йдеться в публікації.

Telegram-канал звернув увагу на ще одну «новацію», що свідчить про посилення окупаційного режиму і, одночасно, переляку рашистів.

«Раніше вони проводили свої обшуки вибірково – за спискам и «неблагонадійних», тобто, українських патріотів. Тепер окупанти заходять до кожного будинку під виглядом перевірки документів, телефонів, комп’ютерів та інших гаджетів. Нововведенням стали і службові пошукові собаки, які шастають по всіх закутках у пошуках зброї, підозрілих особистостей і…самогону», – пише «Генічеськ ua».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter