Вчителі-колаборанти з лівобережжя Херсонщини подали до суду на окупантів через затримку обіцяної росіянами зарплати

Південь

На окупованій частині Херсонщини продовжуються затримки заробітної плати вчителям, які погодились співпрацювати з росіянами. Ситуація настільки критична, що дехто з освітян звернувся до суду, щоб отримати обіцяні окупантами гроші.

Про це повідомляє IPC-Південь.

“В інтересах двох працівників освітніх установ направлено позовні заяви з метою захисту їхніх трудових прав. Наразі позовні заяви прийняті до провадження, перебувають на розгляді”, – йдеться у повідомленні.

Окупанти повідомляють, що подання заяв про затримку заробітної плати ініційовано незаконною “прокуратурою Херсонської області”. Як повідомлялось раніше, затримки у виплатах заробітної плати росіянами бюджетникам на окупованій частині Херсонщини є звичайною справою. Досить часто, щоб отримати належне, люди змушені звертатись до російської прокуратури, яка незаконно функціонує на окупованих територіях області. Часом це допомагає, проте загальну тенденцію не змінює – у росіян просто немає зайвих коштів, щоб утримувати тут бюджетників.

Окупанти змушені через проросійські ЗМІ заспокоювати місцевих працівників незаконних державних установ, обіцяючи їм розрахуватися з боргами. “Інформую, що з 1 листопада 2023 року розпочнеться планомірне погашення заборгованості із заробітної плати у бюджетній сфері Херсонської області”, — написав наприкінці жовтня у своєму Telegram-каналі так званий “сенатор від Херсонщини” Константин Басюк. Басюк зауважив, що з проблемою затримки заробітної плати бюджетники-колаборанти постійно звертаються до його “приймальні”. Аргументує цю ситуацію “сенатор” недосконалістю російської бюрократичної системи, а не відсутністю коштів.

На тимчасово окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей російські загарбники затримують виплату зарплат своїм ставленикам і попереджають про її суттєве скорочення. На тлі цього в. о. голови окупаційного уряду Херсонщини Андрєй Алєксєєнко заборонив приймати на роботу нових «держслужбовців» до кінця цього року.

Як повідомляв ЦЖР, мешканці Каховки на Херсонщині скаржаться на затримку російських пенсій, соціальних виплат і хамство начальниці так званого Пенсійного фонду міста Олени Філіпчук, матері місцевого гауляйтера. Проблеми з виплатами визнають в окупаційній адміністрації Каховки, але, як завжди, обмежуються лише обіцянками все вирішити.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter