Нова залізниця Росії на ТОТ України: окупанти будують гілку «Маріуполь – Бердянськ»

Південь
Потяг у Маріуполі. Фото: Google Maps

На півдні України окупанти продовжують будівництво нової залізниці «Ростов – Крим». Наразі підготовчі роботи швидко просуваються у Бердянському районі Запорізької області і вже вимальовується загальна картина того, де саме росіяни прокладуть колію, яка зʼєднає Маріуполь і Бердянськ.

За даними супутника Sentinel-2, з 26 квітня по 12 травня будівельні роботи помітно просунулися на 25 кілометрів  на відрізку с. Червоне поле до с. Осипенко, від якого колія повертає на південь у бік с. Старопетрівка, як і припускав ЦЖР ще в восени 2023 року.

Дані супутника Sentinel-2 від 12.05.2024. Графіка: investigator.org.ua

Аналізуючи супутникові дані, вже зараз можна побачити, як виглядатиме принаймні більша частина залізничної гілки між Бердянськом і Маріуполем.

Умовна схема нової залізниці у Бердянському районі (червоним кольором, зеленим – існуюча) станом на травень 2024 р.

Як повідомляв минулого місяця ЦЖР, залізницю до Бердянська росіяни будують разом із об’їздною дорогою на північ від Маріуполя. Тобто, новий відрізок сухопутного коридору може складатися з паралельних автомобільного і залізничного шляхів.

Умовна схема нової залізниці від Маріуполя у  Бердянська, ділянка до с. Комишувате (червоним кольором, зеленим – існуюча).

Поблизу Бердянська, від села Старопетрівка рейки, вочевидь, прокладуть до військової бази на аеродромі, де нова гілка зʼєднається з існуючою залізницею, яка починається в порту і прямує на північ Запорізької області до прифронтового міста Пологи. 

Як повідомляв ЦЖР, окрім ділянок «Бердянськ  – Маріуполь» та першої гілки між селищами «Новоселівка – Гранітне – Бурне», росіяни активно розбудовують нову залізницю поблизу Донецька, який також окупанти планують зʼєднати з півднем України і Кримом.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter