Окупанти на Запоріжчині узаконили вилучення «безхазяйного» рухомого майна українців

Південь
Колона російських вантажівок з награбованим зерном рухається з Мелітополя до Криму. Фото: investigator.org.ua

Росіяни розпочали новий етап експропріації майна українців на тимчасово окупованій території Запорізької області. Окупаційний «уряд» прийняв «закон» про «регулювання майнових прав щодо безхазяйних рухомих речей на об’єктах нерухомого майна», яким намагаються легалізувати вилучення майна українців, що залишилося на окупованій території.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст «закону».

Об’єктом цього псевдозакону є «рухомі речі, що знаходяться на території Запорізької області, які не мають власника, власник яких не встановлений, або власник, який відмовився від права власності».

В тексті «закону» уточнено, що йдеться про рухоме майно, яке знаходиться у будівлях чи на земельних ділянках, які були вже віджаті окупантами і передані в «державну» чи «муніципальну власність». 

Так званий «в. о. міністра майнових і земельних відносин» окупованої Запоріжчини Ігнат Ярємчук пояснив, що за російським законодавством, рухомим майном є транспортні засоби, товарні залишки та все, що не можна вважати нерухомістю. Він повідомив, що «закон» дозволяє «провести інвентаризаційну оцінку рухомого майна, встановити правовласників», а також продавати майно, передавати в оренду чи інші форми користування, або ж передавати у власність федеральним органам влади РФ. 

Таким чином, окупанти легалізували вилучення й подальшу передачу прав власності не тільки нерухомості, а й іншої законної власності українців – зерна, сільгосптехніки та будь-якої іншої техніки та обладнання підприємств різної форми власності – всього того, що вивозять з ТОТ з перших тижнів вторгнення.

Також Ярємчук пояснив пропагандистам, звідки зʼявилося «безхазяйне» рухоме майно на ТОТ.

«Велика кількість товарних залишків залишилося на складах. По якій причині власники чи користувачі майна його залишили – можливо під впливом української пропаганди чогось злякалися і пішли… Після того, як ми його продамо на електронних майданчиках або передамо в користування міністерств, ми розумітимемо вартісне вираження такого майна. Якщо власник повернеться і доведе, що це майно йому належало, то в нього, безумовно, буде можливість компенсувати вартість майна», – уточнив окупаційний чиновник.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter