У Маріуполі окупанти запускають вкрадену ливарню ПрАТ «Азовелектросталь»

Південь
Солдат російської окупаційної армії біля заводу АЗОВМАШ. Весна 2022 р. Джерело фото:соцмережі
Солдат російської окупаційної армії біля заводу АЗОВМАШ. Весна 2022 р. Джерело фото:соцмережі

У тимчасово окупованому Маріуполі росіяни поновлюють роботу ливарного виробництва на ПрАТ “Азовелектросталь”, яке було частиною холдингу “Азовмаш”, аби виплавляти сталь із краденого металобрухту. 

Про це  повідомив   радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

“Металобрухт на металобрухт та “чушками” далі. У плана , в першу чергу,  Азія (не буду писати Китай чи Індія , бо й так зрозуміло).  Привласнення “Азовелектросталі” –  єдного залишку металургії, яке залашилось ціле та його можна запустити при наявності достатньої електрики”, – повідомив Андрющенко.  

Цеха ПрАТ “Азовелектросталь” влітку 2023 р. Джерело фото: 0629.com.ua

Цеха ПрАТ “Азовелектросталь” влітку 2023 р. Джерело фото: 0629.com.ua

До  державного реєстру РФ незаконно експропрійоване Росією та її окупаційною адміністрацією на ТОТ Донеччини  українське підприємство внесене  5 жовтня 2023  року з назвою  «Мариупольский металлургический завод», а власником вказаний громадянин РФ Прудніков Андрєй Ніколаєвіч з Брянська. 

Росіянин Андрєй Прудніков. Фото із соцмереж

Росіянин Андрєй Прудніков. Фото із соцмереж

 Прудніков разом з функціонером “Газпрому” Алєксандром Шлатоновим  володіє ТОВ “Завод нефтегазового и энергетического оборудования “Газэнергокомплект” і одноосібно з 2023 року  – ТОВ “Специализированный застройщик “Развитие””. 

Під час бомбардувань Маріуполя навесні 2022 року територія “Азовмаш” і ливарня, розташовані на півночі міста,  постраждали не так сильно, як інші промислові підприємства, зосереджені в південній частині. 

Територія ПрАТ “Азовелектросталь” та заводу АЗОВМАШ. 2022 р. Джерело фото: Google Maps

Територія ПрАТ “Азовелектросталь” та заводу АЗОВМАШ. 2022 р. Джерело фото: Google Maps

У лютому 2023 року росіяни заявили, що “Азовмаш” став першим заводом, який повністю розміновано в Маріуполі, а вже в липні того ж року оголосили про пошуки так званого “інвестора” для відродження підприємства. 

На початку 2024 року пропаганда окупантів повідомила, що дочірнє підприємство російського автогіганта «КАМАЗ» планує взяти в оренду майновий комплекс маріупольського підприємства “Азовмаш” під створення індустріального парку на цій території.

АЗОВМАШ у тимчасоов окупованому Маріуполі. Джерело фото: супутник Sentinel-2, Google Maps 

АЗОВМАШ у тимчасово окупованому Маріуполі. Джерело фото: супутник Sentinel-2, Google Maps

Вся територія у  154,6 га, виробничі та офісні приміщення загальною площею 558,5 тис. кв. метри. не придатні для експлуатації, у тому числі через відсутність інженерних мереж. У зв’язку з цим ПАТ «КАМАЗ» мдекларувало намір провести проектно-вишукувальні та ремонтні роботи.

ПрАТ “Азовелектросталь”, як і весь “Азовмаш”, належать Світлані Савчук – дружині покійного  президента концерну Олександра Савчука. За даними аналітичної системи YouControl , пані Савчук мешкає в Монако.