Росіяни додали до списку «терористів» подружжя із Запоріжчини та 75-річного кримчанина, обвинувачених у «замаху на керівництво Криму»

Південь
Оксана Шевченко та Володимир Боднарь з Запорізької області, а також кримчанин Володимир Ананьєв, яких Росфинмониторинг вніс до переліку «терористів та екстремістів». Фото: Скріншти з відео окупантів

Росфинмониторинг оновив перелік «терористів та екстремістів», додавши до нього українців Оксану Шевченко та Володимира Боднаря з Запорізької області, а також мешканця Криму Володимира Ананьєва. ФСБ обвинувачує їх у нібито підготовці підриву кортежу авто неназваних «представників органів влади» окупованого Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на перелік Росфинмониторинга та відкриті джерела. 

45-річну Оксану Вікторівну Шевченко, уродженку села Терпіння Мелітопольського району Запорізької області, внесли до переліку Росфинмониторинга як екстремістку. ФСБ обвинувачує Оксану Шевченко та її цивільного чоловіка – 50-річного мешканця Запоріжжя Володимира Анатолійовича Боднаря в організації «теракту» – ныбито підготовці підриву авто з кортежу неназваного «керівництва Криму» в лютому 2023 року.

Постановочний сюжет ФСБ про затримання Оксани та Володимира з’явився в російських ЗМІ у лютому 2024 року. Російські силовики повідомили, що Володимира Бондаря у 2022 році завербували співробітники СБУ і наказали перевезти до Мелітополя міну німецького виробництва.

У травні 2023 року подружжя нібито провезло міну у газовому котлі через численні блокпости до окупованого Криму і сховало її в орендованому гаражі.

Третьою особою, яку ФСБ «пришила» до цієї фальсифікованої справи, став 75-річний мешканець Криму Володимир Васильович Ананьєв, родом з Івано-Франківщини. У нього нібито було виявлено ще один вибуховий пристрій великої потужності на основі пластиду.

Стосовно Оксани Шевченко, Володимира Боднаря та Володимира Ананьєва ФСБ відкрила кримінальні справи за статтями про замах на вчинення теракту і незаконний обіг вибухових речовин або вибухових пристроїв.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter