В школу – під тиском прокуратури, кадетські класи та уроки «семьеведения». Новий навчальний рік на ТОТ Запоріжчини

Південь
Кадети класу морських піхотинців у Бердянському районі. Фото соцмережі
Кадети класу морських піхотинців у Бердянському районі. Фото соцмережі

На початку нового навчального року окупанти посилюють тиск на сім’ї школярів. На окупованій Запоріжчині російська прокуратура вишукує та примусово відправляє дітей до школи, де учні змушені відвідувати уроки “семьеведения” та вчитися в класах Росгвардії та морської піхоти. Новий рік пропаганди і мілітаризації в школах розпочато.

Новий навчальний рік на окупованій території Запорізької області ознаменувався нововведеннями в сфері освіти, які направлені на посилення пропаганди та мілітаризації дітей. 

У школі села Новопетрівка Бердянського району росіяни відкрили спеціалізований клас морської піхоти. Гауляйтери не приховують: в таких класах виховуватимуть дітей, які потім “допоможуть вирішити проблему дефіциту кадрів у важливих сферах”, що  напряму пов’язані з військовою службою в російській армії. Окупанти анонсують відкриття спецкласів медиків, педагогів, десантників, Росгвардії та МНС.

У школі Бердянського району відкрили клас морської піхоти

У школі Бердянського району відкрили клас морської піхоти

«Ідея народилася під час нарад про те, як нам треба посилювати патріотичне виховання і працювати з молоддю. Ми звернулися до міністерства освіти з цією ініціативою, і морська піхота з Росгвардією стали першими, хто зміг відкрити свої класи, і вже втілити це все у форму, у ремонт кабінетів, у методичні посібники», – цитують пропагандисти голову окупаційної адміністрації Бердянська  Олексія Кичигіна.

Заступник гауляйтера Запоріжчини Антон Тицький повідомив, що дітям викладатимуть основи особистої безпеки, загальновійськові статути, історію морської піхоти, а також різні види підготовок – стройову, тактичну та фізичну. Учні спецкласів братимуть участь у патріотичних заходах, присвячених державним святам Росії: історичним подіям та дням військової слави.

Навчальним закладом, в якому будуть мілітаризувати українських дітей, керує Світлана Павлівна Бахітнова (01.01.1961 р.н., російський ІПН 773187339454 виданий у Москві). До великої війни вона  жила у Сіверодонецьку, а після окупації Запорізької області переїхала у Бердянський район і вже у липні 2022 року очолила школу в Новопетрівці. 

Світлана Бахтінова (ліворуч). Фото: Миротворець

Світлана Бахтінова (ліворуч). Фото: Миротворець

Муштруватиме  українських школярів 336-та окрема гвардійська Білостоцька орденів Жукова, Суворова й Олександра Невського бригада морської піхоти, постійне місце дислокації  у Балтійську, Калінінградської області. 

За даними Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (Велика Британія), у 2022 році підрозділи цієї бригади брали участь у повномасштабному вторгненні РФ в Україну. Їх  планували використовувати для десантної висадки між Миколаєвом та Одесою, проте під час розвідувальної висадки росіяни зазнали великих втрат особового складу і деяких  суден. 

У цьому навчальному році до дітей на окупованих територіях України росіяни вводять такі ж нові вимоги, як до школярів в РФ . Замість “Охорони безпеки життєдіяльності” вводять курс “Основи безпеки та захист Батьківщини”, який включає в себе основи військової та військово-медичної підготовки, основи тактичної підготовки та використання БпЛА. Цей курс затверджений міністерством оборони РФ.

До шкільної програми вводиться новий предмет – “Семьеведение”, він розроблений  для учнів старших класів у межах позаурочного курсу “Розмови про важливе”. Цей предмет має на меті “поширити серед школярів традиційні цінності та позитивне ставлення до створення родини”.

Є і зміни, що стосуються загальних правил перебування в школах. Дітям забороняють в навчальний час користуватися мобільними телефонами, планшетами та smart- годинниками, якщо в них використовується SIM-картка і вони можуть дублювати функції телефону, наприклад, приймати дзвінки.

На будівлях всіх освітніх установ –  дитячих садках, школах, коледжах, технікумах та вишах – незалежно від форми власності обов’язково будуть вивішувати триколор. Раніше ця вимога стосувалась тільки загальноосвітніх установ.

Кадети класу морських піхотинців у Бердянському районі. Фото соцмережі

В школах на ТОТ стає більше кадетських класів. Фото: соцмережі

Уникнути шквалу пропаганди, який спрямовують на юних мешканців окупованих територій, надзвичайно складно. Окупанти погрожують дорослим позбавленням батьківських прав у разі, якщо їхні діти не відвідуватимуть очні заняття.  До пошуку дітей, які не відвідують російські школи, а вчаться дистанційно в українських, долучилася окупаційна прокуратура, яка повідомила про двох таких підлітків з  Мелітопольского та Бердянського районів.

“Під час прокурорських перевірок на території Якимівського та Чернігівського муніципальних округів області виявлено двох неповнолітніх віком 12 і 14 років, які не відвідували школи для здобуття основної загальної освіти…Батьки, які не виконували свої обов’язки, притягнуті до адміністративної відповідальності”, – сказано в повідомленні.

Гауляйтер Запоріжчини Балицький заявив, що цього року школи відвідуватимуть понад 45 тисяч дітей. Всі вони піддаватимуться тиску та пропаганді. Адже головна ціль  окупантів – знищити національну ідентичність українських дітей.