Жителька Мелітополя Тетяна Плачкова, яку окупанти разом з чоловіком викрали та обвинуватили у «шпигунстві», померла в ув’язненні

Південь
Подружжя Олег і Тетяна Плачкови, яких викрала ФСБ в окупованому Мелітополі. Фото: mipl.org.ua

Жителька окупованого Мелітополя Тетяна Плачкова, яку ФСБ разом з чоловіком Олегом у вересні 2023 року викрала та обвинуватила у нібито «шпигунстві», 23 травня цього року померла в російському ув’язненні. Місцезнаходження Олега Плачкова досі невідоме.

Про це Медійній ініціативі за права людини (МІПЛ) повідомила донька Плачкових Людмила Мельникова, яка мешкає на підконтрольній території України.

Після окупації Мелітополя росіяни розпочали масові репресії проти цивільного населення. Вони викрадали місцевих жителів з їхніх домівок. Серед потерпілих було подружжя підприємців Тетяни та Олега Плачкових, які до повномасштабного вторгнення РФ в України мали в Мелітополі два кафе, розвивали власну справу.

За словами доньки Плачкових, у ніч з 25 на 26 вересня 2023 року співробітники ФСБ вдерлися до них в помешкання з невідомих причин. Вони здійснили обшук, батька й матір забрали з собою, а бабусю – закрили в окремій кімнаті. Майже пів року Людмила не знала про місцеперебування своїх батьків. Звернення до українських правоохоронців та до окупантів були безрезультатними. У лютому 2024 року вона дізналася, що її мати перебуває в мелітопольській лікарні у стані коми. Причини цього невідомі, але лікарі запевняли, що окупанти не одразу привезли Тетяну до лікарні. Близько тижня жінку утримували в іншому місці. Вона захворіла на грип, але їй не надали належного медичного догляду.

«Ми не знаємо, де вона лежала, тому що медики кажуть, що пролежні доволі значні. Можливо, щось робили з нею, щоб синці прибрати», – сказала Людмила.

Тетяну та її чоловіка обвинуватили в «шпигунстві». Російський слідчий нікого не пускав до жінки, їй надали «державну адвокатку» Олену Шаповалову з Мелітополя, яка перейшла на бік окупантів.

Донька Тетяни звернулася до Міжнародного Комітету Червоного Хреста, щоб його представники простежили за наданням медичної допомоги матері, однак їй не допомогли, мотивуючи це тим, що МКЧХ не має доступу до тимчасово окупованих територій. Також вона просила ФСБ дозволити перевезти Тетяну до медзакладу на підконтрольній українському уряду території. Проте поки Людмила чекала на рішення, 23 травня 51-річна Тетяна Плачкова померла.

У «документах» про смерть окупанти заявляють, що у Тетяни були пневмонія, набряки легень і головного мозку, але причин такого стану не зазначають. Також окупаційна «прокуратура Запорізької області» пише, що жінка померла в липні, а не травні, тож нині Людмила подає скарги на окупантів. Псевдоадвокатка Шаповалова після смерті Плачкової припинила комунікувати з її рідними, а «слідчі» закрили так зване кримінальне провадження щодо «шпигунства». Людмилі так і не вдалося побачити матір та попрощатися з нею, адже на тимчасово окуповану територію росіяни жінку б не пропустили. Ховала померлу її матір, яка залишилась у Мелітополі.

Де росіяни тримають батька й у якому стані він зараз, Людмила досі не знає. Окупанти стверджують, що не утримують Олега Плачкова й не мають до нього жодних питань. Людмила ж дізналася від інших мелітопольців, що її батьків вивозили до Ростова-на-Дону у Росії, хоча достовірних підтверджень цьому в неї немає. Нині донька звертається до українських і міжнародних органів та організацій, щоб ті допомогли знайти батька.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter