Колишні в’язні на захисті Херсонщини, окупанти продовжують тероризувати співробітників захопленої ЗАЕС, шторми руйнують антидроновий захист Керченського мосту: огляд подій за тиждень

Південь
«Танкіст» та «Монгол» готові до бою! Колишні в’язні на захисті Херсонщини
Колишні в’язні на захисті Херсонщини. Колаж: investigator.org.ua

Огляд найважливіших новин за тиждень, 13 – 20 жовтня 2024 року, на тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської, Запорізької областей України та Криму.

Херсонська область

Сорок п’ять ласих об’єктів нерухомості і майнових комплексів захоплені і передані в управління російським компаніям та незаконно створеним на ТОТ юрособам. Доказом цього злочину є документи з листування  окупаційної адміністрації РФ на Херсонщині, які ЦЖР надала українська ґакерська спільнота KibOrg.

***

Відомий у Каховці бізнесмен Вадим Король визнаний винним у колабораційній діяльності. Він створив злочинну групу для незаконної реєстрації свого СТОВ «Реал Агро» у окупантів і оформлення договорів з державною російською лізинговою компанією на отримання сільгосптехніки. До цієї групи увійшли інші відомі і впливові люди, у тому числі, бізнесмени і правоохоронці.

***
35-річна Любов Фокіна з села Новомиколаївка Бериславського району Херсонщини очолила незаконну дільничну комісію з проведення окупаційного референдуму в 2022 році, а невдовзі після цього втекла до Росії. За скоєний злочин Івано-Франківський міський суд 14 жовтня заочно визнав її винною в колабораційній діяльності.

Любов Фокіна, колаборантка. Фото з соцмереж і Zradnyky_beryslav

***
Одеський апеляційний суд відмовився переглядати вирок 42-річному колаборанту з Нової Каховки Роману Пашкевичу. В разі затримання він проведе сім років за ґратами з конфіскацією всього майна.

***
Раїса Руснак нещодавно виїхала з рідної Горностаївки, що на лівобережжі Херсонської області. 20 листопада 2023 року в окупованій Горностаївці росіяни викрали, закатували і того ж дня вбили її молодшого сина, 28-річного Руслана Руснака. Незадовго до того представники російської окупаційної влади викрали інших молодих чоловіків, місцезнаходження яких досі невідоме. Кореспондент ЦЖР Олег Батурін зустрівся з матір’ю закатованого Руслана, а також із колишнім бранцем російської катівні в селі Одрадівка, де, за інформацією інших полонених, утримували кількох викрадених мешканців Горностаївки.

***
Затримані окупантами в лютому 2024 року за вбивство 28-річного Руслана Руснака співробітники незаконної поліції Горностаївки на Херсонщині уникнули відповідальності. Всі вони добровільно мобілізувались до російської армії і невдовзі отримали поранення. Колишній керівник окупаційного відділу поліції Горностаївки Андрєй Полєвщіков уже повернувся до себе додому.

***

Військовослужбовці спеціальної роти «Шквал», що входить до складу 35-ої окремої бригади морської піхоти, проходять останні тренування на полігоні. Вже за кілька днів вони вирушать на бойове злагодження та стануть на захист Херсонщини. Від інших морпіхів ці чоловіки відрізняються кримінальним минулим, адже всі вони у Збройні сили прийшли просто з місць відбування покарань. Кореспондент ЦЖР Петро Коберник побував на тренуванні і поспілкувався з добровольцями – про мотивацію захищати Батьківщину і підготовку до бою.

***

Ігор Магда, співробітник біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Фрідріха Фальц-Фейна незаконно створив та очолив на лівобережній Херсонщині ТОВ «Экосфера-Таврия» і організацію «Зелёная Новороссия». В останній днями змінився керівник, ним став «екоактивіст» з російського Башкортостану Максім Нєкрасов.

***

Очолювати захоплений ясла-садок «Ромашка» в селі Костянтинівка Херсонської області окупанти призначили 43-річну росіянку Татьяну Шухтаєву. Вона приїхала сюди аж із Барнаула, розташованого майже в 4,5 тисячі км від Костянтинівської громади.

***

«Таємними мільйонерами» називають родину Олександра Кайфеля з селища Нижні Сірогози на Херсонщині. Він судмедексперт і відомий у своєму регіоні монополіст з надання ритуальних послуг «під ключ». З 2022 року він працює на ворога і допомагає окупантам приховувати їхні злочини. Співпрацює з ворогом і його дружина-підприємниця Валентина Кайфель.

***

Запорізька область

Новостворене окупантами «ГУП ЗО «Вода Запорожья», що контролюватиме водопостачання та водовідведення на окупованій частини Запорізької області, очолив  колаборант зі стажем Денис Чуприна. До повномасштабного вторгнення він працював заступником директора аналогічного підприємства на окупованій Донеччині, а до окупації Росією регіону керував управлінням ЖКГ Макіївської міськради. 

***

Жовтневий районний суд Запоріжжя визнав винною у дезертирстві Олену Карпенко, співробітницю відділу СБУ у Бердянську, і заочно встановив їй покарання у шість років позбавлення волі. Жінка, яка мала доступ до архіву та державної таємниці, не виконала наказ керівництва та не виїхала з окупованого міста після повномасштабного вторгнення Росії.

***

Президент України Володимир Зеленський звільнив начальницю Бердянської МВА Вікторію Галіціну, відповідне розпорядження оприлюднене  увечері 16 жовтня 2024 року. Вікторія Галіціна, депутатка Бердянської міської ради  VIII скликання від партії “Слуга народу” працювала на посаді начальниці Бердянської МВА з 18 серпня 2022 року.

***

Російські силові органи продовжують терор співробітників захопленої РФ Запорізької атомної електростанції. Викраденого влітку 2023 року інженера з охорони праці Сергія Потинга катували в полоні і обвинуватили в участі в терористичній спільноті, підготовці теракту та незаконному зберіганні вибухівки. Фальсифіковану справу розглядатиме Південний окружний військовий суд.

Сергій Потинг. Фото: НК “Енергоатом”

Сергій Потинг. Фото: НК “Енергоатом”

***

АР Крим та м.Севастополь

Обвинувальний акт щодо капітана турецького вантажного судна USKO MFU, на замовлення РФ вивозило українське зерне з тимчасово окупованого Криму, скеровано до суду. Судно USKO MFU і капітана, громадянина Азербайджану, було затримано в липні 2024 року в акваторії Одещини.

***

Рійгікогу, парламент Естонії, 16 жовтня визнав депортацію кримських татар радянським режимом у 1944 році з їхньої історичної батьківщини – Криму, геноцидом кримськотатарського народу. Естонські депутати також зазначили, що РФ продовжує вести в окупованому Криму щодо кримських татар політику геноциду, застосовану в Радянському Союзі, метою якої є знищити ідентичність кримських татар та стерти їхню історичну та культурну спадщину.

***

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Олега Крючкова, генерального продюсера фінансованої окупаційним урядом ТРК «Крым» і радника з інформаційної політики «глави Криму» Аксенова. Крючкова обвинувачено у пропаганді війни, виправдовуванні, визнанні правомірною і запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України та колабораційній діяльності.

Олег Крючков. Фото: Новости Крыма

***

Два підприємці з Сімферополя з окупованого Криму – 48-річний Руслан Маракулін і 43-річний Олександр Наконечний – отримали від СБУ підозри в колабораційній діяльності. Вони надавали послуги окупаційним установам Криму – управлінню федеральної служби виконання покарань і «Министерству внутренних дел».

***

Осінні шторми руйнують частину ешелонованого антидронового захисту Керченського мосту. За маркуванням на бочках, які штормом прибило до берега, ЦЖР ідентифікував їхнього постачальника – російську компанію, у якої знайшовся бізнес в Україні.

Елементи бонових загороджень на одному із пляжів м.Керч. Жовтень 2024 р. Фото: соцмережі

Елементи бонових загороджень на одному із пляжів м.Керч. Жовтень 2024 р. Фото: соцмережі

***

Російські війська використовують увесь свій наявний авіапарк для патрулювання у Чорному й Азовському морях, намагаючись захистити залишки свого флоту та Керченський міст від атак українських дронів.