На окупованих Херсонщині і Запоріжжі стрімко подорожчало вершкове масло, через ціну в Росії його вважають преміальним товаром

Південь
Ціни на вершкове масло в Генічеську. Фото: скріншот відео окупаційних паблків

Різке підвищення цін на вершкове масло в Росії вплинуло на його вартість у магазинах і на тимчасово окупованих нею територях Херсонської і Запоріжської областей України. Захоплені російськими загарбниками маслозаводи на ситуацію не впливають, вартість їхньої продукції теж продовжує зростати.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на російські і окупаційні медіа.

Сильно подорожчало вершкове масло в Генічеську – так званій столиці окупованої росіянами частини Херсонської області. В магазині «АБЦ» пачку в 400 грам «Брест-литовского» масла жирністю 82,5% продають по 999,9 рублів (приблизно 500 гривень). В іншому магазині цей же товар коштує 735 рублів (приблизно 367 грн). Стандартна пачка масла в 180 грам жирністю 72,5% коштує в Генічеську і 299,9, і 379,9 рублів у залежності від виробника.

Ціни на вершкове масло в Генічеську. Фото: скріншот відео окупаційних паблків

Пачка масла жирністю 72,5% виробництва місцевого захопленого окупантами маслозаводу в селищі Новотроїцьке Генічеської громади коштує 230 рублів за 200 грам.

У Мелітополі – так званій столиці ТОТ Запорізької області – стандартна пачка масла в 180 грам жирністю 72,5% коштує від 244 до 322 рублів і вище. Пачка масла від місцевого виробника коштує тут у середньому 250 рублів.

Вершкове масло у Мелітополі. Фото: скріншот відео окупаційних паблків

Найдешевшим в регіоні окупанти називають масло з Криму – в середньому недорога пачка коштує близько 200 рублів.

Вершкове масло з Криму у Мелітополі. Фото: скріншот відео окупаційних паблків

Високі ціни на вершкове масло обурюють навіть авторів окупаційних каналів Херсонської області. Вони пишуть, що захоплення переробних підприємств командою місцевих зрадників Володимира Сальда і Віталія Булюка ніяк не вплинуло на збільшення кількості товарів і їхньої доступності для покупців. Адже тут масло виробляли також заводи в селищі Каланчак Скадовського району і селищі Чаплинка Каховського району.

«І де тепер херсонське молоко? Де результат?», – обурюються окупаційні пабліки.

Між тим ціни на вершкове масло стрімко підвищуються і в самій Росії. За повідомленням тамтешніх медіа, в Санкт-Петербурзі та інших містах масло вже перенесли до категорії преміальних товарів. Його тепер розміщують в закритих холодильниках поруч із касою разом із червоною ікрою та іншими «елітними» товарами, щоб запобігти крадіжкам.

Оголошення про порядок купівлі вершкового масла в одному з магазинів російського Санкт-Петербурга. Фото: росЗМІ

На підвищення цін, як стверджують російські медіа, вплинув дефіцит сировини. Приміром, колишній російський підрозділ Danone, компанія H&N, підконтрольна сім’ї керманича російської Чечні Рамзана Кадирова, з 1 вересня призупинила поставки масла через значне подорожчання сировини.

На ситуацію вплинули, зокрема, бойові дії в російській Курській області, де знаходилось понад 15% обласного виробництва м’яса і молока. Тож крім подорожчання цін на молочну продукцію російські експерти прогнозують підвищення російських цін на м’ясо і м’ясну продукцію.

В Україні теж спостерігається зростання закупівельних цін на вершкове масло. За словами Георгія Кухалейшвілі, аналітика Асоціації виробників молока, це пов’язано зі спекотною погодою влітку, скороченням виробництва молока та зростанням цін і попиту на вершкове масло на зовнішніх ринках.

Утім, ціни на вершкове масло на підконтрольній уряду України території значно нижчі, ніж на тимчасово окупованих територіях росіянами Херсонської і Запорізької областей. Для прикладу, станом на зараз актуальні ціни на 180-200 грамову пачку масла 72,5 і 82,5% жирності в мережах магазинів АТБ і Сільпо коливаються в межах 72-109 грн.

Як повідомляв ЦЖР, окупаційні пабліки пишуть про масовий забій корів і овець, скорочення працівників і різке урізання зарплат у захопленому росіянами ДП «Дослідне господарство «Асканійське» НААН України, розташованому в селі Тавричанка на лівобережній Херсонщині. Факти знищення державного підприємства, що відбувається просто зараз, підтвердив його законний директор Віктор Найдьонов.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter