Вчені розповіли, куди може податися забруднене повітря після пожеж в Зоні відчуження

Життя

Повітря, забруднене пожежами в Чорнобильській зоні, попрямує в південному і південно-східному напрямку, але воно не завдасть шкоди населенню.

Такі прогнози оприлюднено на сайті Центру ядерної та радіаційної безпеки

«За прогнозними розрахунками траєкторії руху 14 квітня і на початку 15 квітня, потенційно забруднені повітряні маси попрямують в південному і південно-східному напрямку.

У цей період по всій Київській області будуть спостерігатися опади приблизно до декількох мм/год. Згідно з прогнозом максимальні концентрації Cs-137 (цезій-137) в приземному шарі повітря м. Києва можуть тимчасово досягати одиниць мБк/м3.

Прогнозовані концентрації не перевищують ті, які спостерігалися раніше, і не завдають шкоди здоров’ю населення», – цю інформацію центр повідомив станом на 12.00 14 квітня.

У зоні відчуження налічується кілька окремих зон запалення: в Денісовіцком, Котовському, Корогодському, Паришевскому і Луб’янському лісництвах.

У той же час, вже після 14.00 14 квітня на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським глава ГСЧС Микола Чечоткін повідомив, що пожежу в зоні відчуження ліквідували, але ще кілька днів рятувальники гаситимуть тління.

Нагадаємо:

  • 4 квітня повідомлялося, що в зоні відчуження Чорнобильської АЕС виникла верхова лісова пожежа на площі 20 гектарів, рятувальники направили на допомогу пожежним авіацію. Гасінню заважав підвищений радіаційний фон.
  • Згодом в Державному агентстві з управління зоною відчуження повідомили про нормалізацію радіаційного фону.
  • 13 квітня голова Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко заявив, що вигоріла частина дуже радіоактивного Рудого лісу, вогонь підійшов до Прип’яті.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій і заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко виступили із заявами про те, що Чорнобильської атомної електростанції та сховищу ядерних відходів пожежа не загрожує.
  • 14 квітня стало відомо, що Державній службі України з надзвичайних ситуацій знадобиться ще кілька днів, щоб загасити тління, яке залишилося після пожежі в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС і навколо неї.