День національного прапора кримських татар: список заходів

Життя
Фото: Рефат Чубаров

26 червня відзначають День національного прапора кримських татар.

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров повідомив, що у МЗС України дали директиву посольствам країни в усьому світі 26 червня підняти разом з державною прапором України прапор кримських татар.

Також Меджліс кримськотатарського народу у взаємодії з мерією Фастова направив спільне звернення до керівництва Асоціації міст України з ініціативою про підняття кримськотатарського прапора разом з державним прапором країни на флагштоках біля будівель міських рад міст – обласних центрів.

В цей день в Києві також запланований тематичний автопробіг і ввечері: урочиста хода та винесення великого кримськотатарського прапора.

Організатори заходів, присвячених Дню кримськотатарського прапора, нагадали всім про необхідність використовувати на заходах індивідуальні засоби захисту – маски, рукавички, а також закликали дотримуватися необхідну дистанцію в зв’язку з пандемією коронавируса.

Активісти проводять також в окупованому Криму акцію «Байракъ арекети» («Рух прапора»). Вони вирішили відвідати ветеранів кримськотатарського національного руху в різних районах півострова. Кримськотатарський активіст Нариман Джелял повідомив, що їх машини кілька разів зупиняли російські патрульні.

Глава «Кримськотатарського ресурсного центру» Ескендер Барієв зазначив, що окупанти в Криму застосовують подвійні стандарти по відношенню до кримськотатарських активістів, намагаючись перешкодити їм провести акції 26 червня – в День кримськотатарського прапора.

У травні застереження про «неприпустимість порушення закону» відповідно до статті 16 закону України «Про протидію екстремістської діяльності» отримали близько 60 осіб. Серед них – адвокати, правозахисники, учасники одиночних пікетів, члени Меджлісу кримськотатарського народу, активісти «Кримської солідарності». У застереженнях вказувалася також дата Дня національного прапора кримських татар.

Як повідомлялось, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав підтримати і вшанувати 26 червня День кримськотатарського прапора.

Нагадаємо:

  • День кримськотатарського прапора щорічно відзначається 26 червня, починаючи з 2010 року. Для його святкування був обраний перший день ІІ Курултаю (національного з’їзду – ред.) кримськотатарського народу, що пройшов 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, на якому прапор був затверджений в якості національного.
  • Кримськотатарський прапор являє собою полотно небесно-блакитного кольору із зображенною в його верхньому лівому кутку золотою тамгою (тарак-тамга, Taraq tamğa) – родовим знаком ханів Гіраїв, який став гербом кримських татар.