Юрист дав пораду, як можна законно не повертати після закінчення карантину переплати соцвиплат і пенсій

Життя
пенсий

Юрист громадської організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко під час вебінару по темі соцдопомоги повідомив, що в період карантину соціальні виплати і певні пенсії продовжуються автоматично. Але після завершення карантину буде зроблений перерахунок.

За словами юриста, якщо якщо нарахували зайві виплати, то ці кошти потрібно повернути державі, але при цьому є можливість відстояти свої права і не повертати зайві виплати.

«Згідно зі статтею 1215 ЦК «Безпідставно набуте майно, що не підлягає поверненню», майно, яке отримано без правових підстав, не підлягає поверненню, якщо це платежі, які прирівнюються до засобів існування – пенсії, допомоги, стипендії, зарплати», – сказав він .

Фоменко відзначив, що при цьому не повинно бути наявності двох обставин:

розрахункова помилка органу, який справив нарахування;

несумлінність з боку одержувача (надання ним неправдивої інформації).

Швидше за все, на практиці будуть вимагати повернення грошових коштів письмовою вимогою. Воно буде передано відповідним органам, які перерахують виплати – або до Пенсійного фонду, або в структурні підрозділи соцзахисту. У разі відмови людиною повертати переплати, на нього, швидше за все, буде подано цивільний позов до суду про повернення цих грошей. І ось в цій ситуації людина для захисту своїх прав вже зможе відстоювати позицію, посилаючись на норми Цивільного кодексу.

Кабінет міністрів України запровадив обов’язкову ідентифікацію та верифікацію для одержувачів пенсій та інших соціальних пенсій, яким кошти перераховуються на платіжну картку, в разі якщо протягом року по такій картці не проводилися операції особисто одержувачем, а банк протягом року не проводив фізичну ідентифікацію особи.

Нагадаємо:

  • Менеджер з адвокації Центру прав людини ZMINA Олена Луньова повідомила, що в уряді на рівні профільних міністерств опрацьовується питання використання мобільного додатка «Дій вдома», яке зараз встановлюється для контролю самоізоляції, для проходження ідентифікації одержувачів соціальний допомог і пенсій. Це стосується переселенців і жителів непідконтрольних Україні територій Донбасу.
  • 11 листопада Кабмін України спростив процедуру відкриття поточних рахунків одержувачам пенсій та грошової допомоги. Прийнята постанова зменшить кількість відвідувань установ при призначенні пенсії, допомоги у зв’язку з поширенням COVID-19, особливо небезпечним для людей похилого віку. Також встановлено єдині вимоги до банків, через які здійснюватиметься виплата пенсій, грошової допомоги та виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.