Військовозобов’язані чоловіки не зможуть перереєструвати авто, якщо вони мають борги за штрафами ТЦК

Життя

Громадянин України може отримати відмову у перереєстрації автомобіля, якщо він перебуває у розшуку поліцією або має відкриті виконавчі провадження. Про причину відмови можна дізнатися на порталі “Дія”.

Про це повідомляє “Судово-юридична газета”.

“Дія вказуватиме причину, якщо вам раптом відмовлено в перереєстрації. Раніше, щоб дізнатися причину, треба було звертатися в сервісний центр МВС, а тепер не потрібно робити зайвих рухів. А щоб уникнути перекупів, продати через Дію можна тільки одне авто” – пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Своєю чергою, у Головному сервісному центрі зазначили, що за допомогою “Дії” можна з’ясувати причину відмови у перереєстрації авто. Відповідне оновлення вже доступне.

Як зазначається, основні причини відмови перереєстрації транспортного засобу в “Дії” такі:

  • транспортний засіб перебуває у розшуку в Інтерполі;
  • транспортний засіб або номерний знак перебувають у розшуку в поліції;
  • одна зі сторін перебуває в розшуку в поліції;
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу або паспорт відображається у базі даних поліції як втрачене;
  • у продавця є чинні відкриті виконавчі провадження;
  • наявні обтяження в реєстрах Міністерства юстиції щодо заборони на відчуження;
  • транспортний засіб є речовим доказом у кримінальній справі.

Після усунення причини відмови військовозобов’язаний може перереєструвати транспортний засіб онлайн або в сервісному центрі МВС.

Послуга перереєстрації транспортного засобу в “Дії” доступна лише для фізичних осіб один раз на рік. Купити чи продати онлайн можна легкові автомобілі, мотоцикли та мопеди, додали у Головному сервісному центрі.

Раніше повідомлялося, що військовозобов’язані громадяни зможуть дізнатися про штраф за невчасно оновлені військово-облікові дані у мобільному застосунку “Дія”. Автоматично їх не штрафуватимуть.

Нагадаємо:

  • 11 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Із документу вилучили норми про демобілізацію військовослужбовців після 36 місяців служби. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон.
  • Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.
  • 18 травня 2024 року закон про мобілізацію набув чинності.
  • Кабмін встановив нові правила для військовозобов’язаних, що звертаються до ТЦК. Так, громадян, які самостійно прибули у ТЦК для уточнення своїх даних, не можуть відразу направити на військово-лікарську комісію. Для цього їм мають виписати окрему повістку. Це також стосується і тих, хто прийшов із заявою про надання відстрочки.