Як формуються черги на вимкнення електроенергії в Україні – речниця ПАТ «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Життя
Робота бригади «Запоріжжяобленерго». Фото: Фейсбук ЗОЕ
Робота бригади «Запоріжжяобленерго». Фото: Фейсбук ЗОЕ

Наприкінці березня 2024 року росіяни поновили атаки на об’єкти генерації електроенергії. Через руйнування близько 30 відсотків інфраструктури з виробництва електроенергії, по всій Україні запроваджені стабілізаційні відключення. Енергетики закликають українців економити та просять користуватися енергоємними приборами з 11.00 до 17.00. Чому краще вмикати енергоємні прибори вдень, та як формуються черги на вимкнення електроенергії? На ці та інші (не)прості питання під час онлайн-конференції ІРС-Південь відповіла речниця ПАТ “Запоріжжяобленерго” Зореслава Цупренко.

Навіщо запроваджують стабілізаційні відключення?

– Головна мета всіх стабілізаційних відключень – утримати баланс між споживанням і виробництвом електроенергії в об’єднаній енергосистемі України.

Внаслідок обстрілів скорочується рівень виробництва, а споживання залишається на тому самому рівні. Тому споживання контрольовано знижують.

Як формуються графіки відключень

– Графіки формує кожен оператор системи розподілу (обленерго – розм.) самостійно. Але до операторів обсяги доводить Укренерго, враховуючи при цьому ситуацію в енергосистемі, рівень виробництва та споживання електроенергії, навіть прогноз погоди. Щоб не виходити за доведені ліміти, вводимо графіки відключень. Вони формуються таким чином, щоб не допустити знеструмлення критичної інфраструктури (водоканали, газо- та теплорозподільні об’єкти, заклади охорони здоров’я, тощо). На всіх інших абонентів маємо забезпечити рівномірний розподіл навантаження від графіків відключень. Це відбувається не за територіальним принципом, а в залежності від мережі, від якої заживлений будинок.

Хто визначає кількість черг та чому будинок може бути знеструмлений кілька разів на день?

Цього сезону абоненти розділені на 6 черг. Таким чином за невеликої потреби в обмеженні ми можемо відключати меншу кількість людей.

Щодо того, що будинок може бути знеструмлено кілька разів на день, то мова може йти  ще й про планові ремонтні роботи. Ми проводимо їх цілий рік, проте саме зараз, коли з’явилися графіки, споживачі сприймають їх болісніше. Крім того, ще можуть бути аварійні ситуації – пошкодження електрообладнання, – які, на жаль, також нікуди не поділися.

Чому енергоємні прибори рекомендують вмикати вдень, хіба споживання вночі не менше?

 Частиною об’єднаної енергосистеми є альтернативна енергетика, в тому числі і сонячна. В цю пору року вдень сонячні електростанції виробляють більший обсяг енергії, відповідно дефіцит в енергосистемі суттєво зменшується. Саме тому даємо рекомендації користуватися потужними електроприладами вдень з 11.00 до 17.00.

Речниця “Запоріжжяобленерго” нагадує: енергосистема України об’єднана. Тому надзвичайні ситуації на енергооб’єктах в окремому регіоні відображаються на всій країні.

“Підтримайте енергосистему! Бо від її стану наразі залежить, чи буде завтра у вас світло. І не лише у вас, а чи працюватиме транспорт, критична інфраструктура, лікарні. Скоротіть споживання. Вмикайте енергоємні прибори хоча б по черзі, якщо не виходить уникнути їхнього використання”, – закликає Зореслава Цупренко.