Рекрутинг для перемоги: як працює система підбору для персоналу для ЗСУ

Влада
Центр рекрутингу 24 ОМбр. Фото: Роман Балук
Центр рекрутингу 24 ОМбр. Фото: Роман Балук

Ще кілька років тому Василь Дзеса був операційним директором агенції, яка в тому числі займалася й підбором персоналу, тепер – рекрутер 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила. Він один з тисяч людей, які вже скористалися системою рекрутингу української армії та влаштувалися на службу у військо відповідно до своєї спеціальності та бажання.

Напередодні набуття чинності нового Закону про мобілізацію звернень до центрів рекрутингу стає все більше. Як відбувається вступ на службу до українського війська, конкурентами чи колегами є рекрутери й ТЦК та чи вже можна говорити про ефективність системи підбору персоналу для ЗСУ, аналізував Центр журналістських розслідувань.

«Тут я танк не спалю, але укомплектую бригаду людьми, які це зроблять». 

Центр рекрутингу однієї з найбільших бригад на заході України – 24-ї ОМБр імені короля Данила – почав роботу в квітні 2024 року у Львові, проте робота з пошуку кандидатів серед цивільних в підрозділі стартувала значно раніше. 

Історія Василя Дзеси, який мав гарну роботу і непогані перспективи в цивільному житті, але хотів бути корисним ЗСУ, тому підтвердження. 

Про мотивацію змінити безпечну цивільну роботу на службу в армії чоловік говорить просто: 

«Десь прочитав, що один спалений російський танк – це кілька мільйонів доларів. Тобто треба бути дуже хорошим підприємцем, щоб дозволити собі залишитися «тримати економічний фронт». В центрі рекрутингу я танка не спалю, але укомплектую бригаду людьми, які це зроблять. Тому тут я відчуваю себе на своєму місці».

Чоловік розповідає, що після повномасштабного вторгнення почав слідкувати за Lobby X — українською платформою з працевлаштування, в тому числі, у військові підрозділи. Там були і оголошення від королівських піхотинців.

«Побачив оголошення, яке повністю відповідало моїм цивільним навичкам. Подався і далі був постійно на зв’язку з командиром. Фактично – на супроводі, який тепер є частиною процесу рекрутингу. Завдяки цьому я знав, що мене чекає в ТЦК, що – в навчальному центрі», – розповідає Дзеса.

Рекрутер говорить, що на основі свого досвіду тепер консультує кандидатів. Рекомендує, що варто робити на кожному з етапів влаштування на військову службу, та розробив інструкцію, куди включив відповіді на всі питання, які виникали в нього.

Василь Дзеса в Центрі рекрутингу 24 ОМБр. Фото ЦЖР

Василь Дзеса в Центрі рекрутингу 24 ОМБр. Фото: ЦЖР

Найчастіше звертаються люди, які точно знають, що хочуть служити в цій бригаді, або знають, що тут є вакансія, яка їм цікава. Головне питання – чи будуть вони робити у війську саме те, про що домовлялись із рекрутерами.

Василь Дзеса розповідає, що декому доводиться відмовляти, як наприклад, 74-річному чоловікові – через вік, декому – через відсутність потрібної вакансії, а дехто відмовляється сам. Це можна зробити на будь-якому етапі. Загалом, результативними є близько 20 відсотків звернень через рекрутинговий центр 24-ї ОМБр.

«Підбираємо підрозділ для людини, а не навпаки»

Львівський Центр рекрутингу української армії запрацював у лютому 2024 року. Це була перша державна установа рекрутингу в Україні — спільний проєкт міської ради та Міністерства оборони. 

Центр рекрутингу української армії у Львові. Фото: Роман Балук

Центр рекрутингу української армії у Львові. Фото: Роман Балук

Розмови з Галиною Піскорською, фахівчинею з питань зайнятості Львівського центру, доводиться чекати – напередодні набуття чинності нового закону про мобілізацію кількість бажаючих дізнатися про можливості, які дає рекрутинг, значно зросла. 

Тож поки рекрутерка завершує консультацію, слухаю чоловіка в черзі. Він розповідає, що приходить вже вдруге. Раніше отримав необхідну інформацію і пішов «подумати».

«Строкову службу не проходив, та й професію маю мирну – будівельник. Проте бачу ж, що служити доведеться кожному. Тож краще самому обрати, в якому підрозділі», – зізнається чоловік і просить не називати його імені. 

«Досить часто трапляється, що людина звертається кілька разів, перш ніж приймає остаточне рішення. Для багатьох розмова з рекрутером – це можливість проговорити свої страхи, більше дізнатися про службу, трохи така психотерапія, – говорить пані Галина. 

Вона розповідає, що наразі до Центру рекрутингу Української армії звертається до сотні людей в день. Приходять і особисто, і телефонують. Особливо зросла кількість телефонних дзвінків після СМС-розсилки з рекламою центру рекрутингу. 

СМС-розсилка від Центру рекрутингу, яка приходить мешканцям Львівщини. Скріншот ЦЖР

СМС-розсилка від Центру рекрутингу, яка приходить мешканцям Львівщини. Скріншот ЦЖР

«Близько 30 відсотків дзвінків – це скарги на розсилку. Ще 30 відсотків звернень – проста цікавість, чверть всіх дзвінків – результативні. Люди погоджуються залишити контакти чи прийти для більш детального спілкування», – розповідає рекрутерка.

До 40 відсотків усіх звернень – від жінок. Часто буває, що розпитують про можливості для чоловіка. Але багато й самі хочуть долучитися до служби у війську. Наразі дві жінки оформляються по напрямку БпЛА, одна – навідницею. Є й «ексклюзивні» запити. Одна пані хотіла долучитися до служби, ставши солісткою військового оркестру. 

«Щоб обробити такі «точкові» запити треба більше часу. Але і з цим ми можемо впоратися. Дуже радіємо, коли вдається знайти рідкісну вакансію на запит людини. Так, наприклад, було з водієм навантажувача. Чоловік хотів працювати тільки за такою спеціальністю – і ми знайшли підрозділ, якому потрібен такий фахівець», – розповідає Галина Піскорська.

Жінка наголошує: центри рекрутингу в першу чергу створені саме для того, щоб знайти бажану вакансію для людини. Тому працюють і напряму з підрозділами, і з онлайн-порталами пошуку роботи та надання вакансій. 

Центр рекрутингу у Львові працює за адресою: вул. Костя Левицького, 67.Телефон: 067-300-15-63 

З центру рекрутингу до «Крилатого ескаДрону»

Одна з найбільш затребуваних зараз професій у війську – оператори БпЛА. Бажаючих працювати за таким напрямком підрозділи «хапають, як гарячі пиріжки». 

Щоб не пропустити перспективних кандидатів, рекрутери проєкту «Крилатий ескаДрон» Сил територіальної оборони розташувалися прямо в Центрах рекрутингу у Львові, Києві та Одесі. 

В Центрі рекрутингу працюють і рекрутери різних підрозділів ЗСУ. Фото: ЦЖР

В Центрі рекрутингу працюють і рекрутери різних підрозділів ЗСУ. Фото: ЦЖР

Як розповів ЦЖР рекрутер Сил територіальної оборони Тарас Шарко, за цим проєктом набирають операторів дронів, які будуть служити в рідних підрозділах ТРО.

«Потрібні зовнішні пілоти – оператори на БпЛА різних типів, аналітики – дешифрувальники розвідувального матеріалу, оператори РЕБ, сапери», – перераховує вакансії Тарас Шарко.

Пояснює, що всі претенденти проходять співбесіду, яка визначає, чи людина зможе опанувати цю професію. Далі дані про людину спрямовуються в пріоритетні для неї підрозділи ТРО. З претендентом зв’язується командир підрозділу, ставить уточнюючі питання. Результатом цього етапу відбору буде рекомендаційний лист від частини. 

Наступний етап – співпраця з ТЦК.

«Оформляємо справу через дружні ТЦК, супроводжуємо на етапі проходження військово-лікарської комісії. Супровід є на кожному етапі. Потім навчання. Півтора місяці – базові знання, які потрібні кожному військовослужбовцю, та ще півтора –  фахова підготовка«, – пояснює рекрутер. 

Власне, це стандартна схема для влаштування на службу у ЗСУ через систему рекрутингу.

Щоб долучитися до «Крилатого ескадрону», треба подати заявку або зателефонувати в Рекрутинговий центр за номером 0800-505163 (понеділок – субота 8:00 – 19:00)

Чи завжди рекрутинг гарантує стовідсотковий результат? Ні. Бувають і невдачі. 

Галина Піскорська розповідає, що система може дати збій з різних причин. 

Галина Піскорсьа, фахівчиня з питань зайнятості Львівського центру Фото: ЛМР

Галина Піскорська, фахівчиня з питань зайнятості Львівського центру Фото: ЛМР

«До центру рекрутингу звернувся працівник місцевого медіа, який і у війську хотів служити за спеціальністю – знімати та монутвати відео. І ми йому знайшли належну вакансію, проте, поки підрозділ готував документи, чоловікові вже вручили повістку по мобілізації», – говорить рекрутерка. 

А буває, що сама людина занадто довго вагається і врешті-решт отримує повістку від ТЦК. 

Попри це рекрутери наголошують – ТЦК їм не конкуренти, а колеги, адже завдання у всіх одне

«Ми всі працюємо на перемогу і не один одному вороги, а росії», – резюмує Василь Дзеса. 

Центр рекрутингу 24-ї бригади діє за адресою: Львів, пл. Князя Ярослава Осмомисла, 9. Контактний номер телефону: 066-837-83-54.