ВЕЗ «Крим». Лінія Южаніної

Сюжети
Голва Комітету ВРУ з податкової та митної політики Ніна Южаніна Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань розкаже, як була заблокована робоча група Комітету з митної та податкової політики Верховної Ради, яка мала напрацювати проект скасування закону про створення ВЕЗ «Крим» на окупованій РФ території або внесення до нього змін.

Тема цього розслідування має довгу і ганебну історію. Одну із тих, що віддаляють нас від звільнення Криму, бо прямо підривають дію західних санкцій і дискримінують українських громадян; стимулюють до колаборації із окупантом і роз’їдають корупцією національну безпеку. Мова про так звану вільну економічну зону «Крим» на окупованому РФ півострові. Юридичний оксюморон, який народні депутати та чинний президент України утворили у 2014 році.

18 січня 2018 року ВР ухвалювала закон, яким статусом окупованих наділялись і непідконтрольні території Донецької та Луганської областей. Народний депутат Рефат Чубаров вніс правку про скасування закону про ВЕЗ «Крим» на території окупованого півострова. Однак вона не була проголосована – з депутатами добре попрацювали лобісти закону. Як компроміс голова ВРУ Андрій Парубій доручив створити робочу групу при Комітеті з податкової та митної політики – за участі представників Кабміну і кримських громадських організацій. Група мала напрацювати проект змін до закону про ВЕЗ «Крим».

9 лютого 2018 року пройшло перше засідання групи, 16 лютого мало зібратись друге, уже для обговорення напрацьованих пропозицій для проекту нового закону. Однак воно не відбулось – секретаріат Комітету повідомив, що депутати просять перенести засідання на пленарний тиждень. А потім, що голова Комітету Ніна Южаніна на погоджувальній раді запросила до участі у робочій групі представників усіх фракцій – адже питання таке важливе і складне. Так минув рік.

У відповідь на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань Южаніна повідомила, що припинити роботу групи вирішили самі учасники робочої групи – причому на тому першому і єдиному засіданні, яке відбулось 9 лютого. Недостовірну інформацію Южаніної легко спростувати. Для цього відновлюємо хронологію подій, додаємо документи і свідчення учасників засідання.

Висновок – ніхто не хоче сваритись із олігархами. М’яч із проблемним законом про ВЕЗ «Крим» Ніна Южаніна відфутболила на половину поля уряду. Міністерства вкотре обмінялись листами із давно відомою позицією, але відповідальність на себе взяти теж не захотіли – і пропонують тепер перенести обговорення до РНБО. Ну, Крим же окупована територія, кому як не РНБО його правовим статусом займатись. Наш прогноз – нічого не буде. Бо голова РНБО – президент Порошенко, який у 2015 році обіцяв лідерам Меджлісу скасувати режим ВЕЗ у Криму. І не зробив цього ні тоді, ні зараз, коли відповідний законопроект міг бути підготовлений у Комітеті, який очолює Ніна Южаніна. У минулому – директорка «5 каналу», а нині – довірена особа кандидата у президенти Петра Порошенка.