Спроба реформи санкційного законодавства: 2021

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Згадуємо, що протягом року робила влада і експерти з санкційною реформою. 2021 рік був роком великих сподівань на те, що в очікуванні саміту Кримської платформи влада нарешті зрушить з місця нереформовану махину санкційного законодавства. 

Експертне середовище чітко визначило напрямки реформи: створити механізм моніторингу ефективності застосування санкцій, розробити систему відповідальності за порушення санкційного режиму, визначити спеціальний державний орган, відповідальний за реалізацію санкційної політики, сформувати єдиний санкційний реєстр і забезпечити зворотній зв’язок між суб’єктами подання санкцій і виконавчим органом. 

На жаль, все це так і залишилося добрими побажаннями. Проєкт закону про санкції досі розробляється десь у надрах центральних органів влади, і експертам його поки що не показують. 

Єдине вагоме зрушення санкційного характеру у 2021 році – це скасування фейкової ВЕЗ «Крим», яка саботувала санкційну політику України. Тепер законом заборонено постачання до окупованого Криму будь-яких ресурсів і ведення бізнесу. Однак відсутність кримінальної відповідальності за порушення цієї норми робить її скоріше декларативною. 

Тому, схоже, вирішення проблем санкційної політики переноситься на 2022 рік.

Докладніше про це – у сюжеті кореспондента ЦЖР Євгенія Лешана.