Як працювали кримські санкції у 2021 році

Сюжети

У 2021 році влада звіолікала із санкційною реформою, а Центр журналістських розслідувань досліджував, як працюють і як порушуються кримські санкції.

Зокрема, вчергове на порушенні кримських санкцій був викритий концерн Siemens – у квітні насоси їхнього спільного виробництва з компанією Grundfos були помічені на відкритті станції Бештерек-Зуйського водозабору в Криму. Центр журналістських розслідувань опублікував цілу серію матеріалів в рамках спецпроєкту «Як працюють кримські санкції».

У партнерстві з ГО Zmina досліджували найпопулярніші схеми обходу обмежень у різних секторах економіки і видах діяльності бізнесів, виявлених журналістськими розслідуваннями. Дослідили, як працюють підсанкційні кримські порти, як російський Сбербанк будує на землях «Масандри» готелі та винні центри, якими безпомічними є підсанкційні кримські банки.

Також важливим аспектом стала відсутність секторальних санкції ЄС на аграрний сектор та земельний ринок Криму. Росія проводить агресивну політику колонізації, змінюючи структуру населення і розподіл ресурсів.

Дискримінаційний указ президента Путіна, що забороняє негромадянам Росії володіти землею на більшості території Криму, призведе до вилучення землі в українського населення півострова і перерозподіл її на користь росіян.

Активно порушує санкції російський Сбербанк. Він формально не веде банківську діяльність у Криму, але масово оформлює іпотечні кредити для придбання нерухомості на окупованій території. Крім того, він є власником готельного комплексу Mriya Resort & Spa і її дочірнього проекту Winepark («Винный парк»), який побудований на вкрадених землях «Масандри». Таким чином, він дає підстави для посилення відносно нього міжнародного санкційного режиму.

Докладніше дивіться у сюжеті кореспондента ЦЖР Микити Панасенка.