Білогірка. Відбудова села, яке знищили росіяни

Сюжети
Ремонт зруйнованого будинку у с.Білогірка на Херсонщині Фото: investigator.org.ua

У Білогірці на Херсонщині зруйновано майже 100% житлових будинків. Село знаходиться на високому березі річки Інгулець, тому під час боїв за Херсонщину мало стратегічне значення як для українських військових, так і для окупантів. Лінія фронту проходила просто по городах людей.

Для жителів інших населених пунктів, що постраждали менше, основна програма для отримання коштів на відбудову зараз – це єВідновлення. За нею місцеві можуть розраховувати на суму до 200 тисяч гривень державних виплат на закупівлю будівельних матеріалів у визначених торговельних мережах.

Але це не підходить для Білогірки, адже руйнування тут тотальні і 200 тисяч людям аж ніяк не допоможуть. Місцева влада, натомість, пропонує білогірцям прийнятну альтернативу – програму відбудови Пліч-о-пліч – коли зруйнованим громадам допомагають будівельники з інших регіонів країни. У ній беруть участь кілька областей-партнерів, у бюджетах яких на це закладено кошти. Завдяки програмі вже відновлено 326 будинків. Ще у 400 ведуться роботи просто зараз. Ініціатива розширюється та планує охопити 76 населених пунктів у регіоні.

Подробиці у репортажі Петра Коберника: