Пікетувальники представництва президента в АРК в Херсоні до Києва не поїдуть: претензій до Порошенка не мають

Крим

Активісти «Громадської ради з питань Криму», які більше тижня пікетують у Херсоні Постійне представництво президента України в АРК, вимагаючи відставки Наталі Попович та реформування органу, і досі не отримали відповіді на своє звернення до президента та його адміністрації. Попри це протестувати у Києві активісти не збираються – до Петра Порошенка у них претензій немає. 

Про це керівник «Громадської ради з питань Криму» Ізет Гданов повідомив у інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

За його словами, ніякої відповіді від президента та його адміністрації ні офіційно, ні неофіційно учасники акції не отримали. Попри це рішення про перенесення акції до Києва на сьогодні немає.

«Поки ми на сьогодні перебуваємо тут (в Херсоні – ред.) І ми намагаємося звернути увагу і отримати офіційну реакцію президента як гаранта Конституції і Адміністрації як органу, який повинен контролювати цю структуру. Ми хочемо отримати реакцію, нехай приїдуть, подивляться, що відбувається з відомством, яке знаходиться в Херсоні», – розповів Ізет Гданов.

Громадський активіст наголошує, що в протестувальників немає претензій безпосередньо до глави держави, є лише до представництва президента України в АРК, а саме до представника президента Наталі Попович.

«Відповідно до законодавства, ця структура підпорядковується безпосередньо Адміністрації президента, і підзвітна безпосередньо главі держави, але у нас претензії конкретно до представництва президента України в АРК, яке знаходиться в Херсоні … Ми вважаємо, що президент і його Адміністрація бачать цю ситуацію. На сьогоднішній день досить того, що активісти, громадські організації і я, в тому числі, адже я з Криму, пред’являємо претензії до цього органу. Мені боляче дивитися на цю фейкову організацію, вона просто ганьбить нашого президента, по суті. У нас конкретні претензії до представництва президента, більше ні до кого», – зазначив Ізет Гданов.

Також він спростовав заяву представництва президента про те, що у зв’язку з агресивною поведінкою учасників акцїі воно було змушене припинити особистий прийом громадян і проводить його в електронному вигляді.

«Це нонсенс. У нас багато звернень з боку переселенців, які приїхали на материкову частину України, і зіткнулися з низкою проблем. У них відсутній навіть мобільний зв’язок, не кажучи вже про електронну форму спілкування. Прокиньтеся, в Криму немає українського мобільного зв’язку, оскільки в їх мобільних телефонах російські картки, які вони придбали на окупованій території, іншого зв’язку там немає. Після цього ми ще раз переконуємося, що представництво президента, а саме робітники і його керівник Попович не володіють ситуацією по Криму», – додав Ізет Гданов.

Нагадаємо, з 10 липня в Херсоні біля будівлі представництва президента України в АРК триває акція громадських активістів з вимогою реформувати його роботу і усунути з посади представника президента Наталю Попович через неналежне виконання обов’язків. Учасники акції створили «Громадську раду з питань Криму», яку очолив активіст Ізет Гданов.

З 17 липня у Представництві тимчасово припинили особистий прийом громадян, звинувативши учасників акції в агресивній поведінці та спробах захоплення будівлі. Громадянам, які потребують допомоги, пропонється звертатися до представництва на електронну пошту або через Skype.

6 січня 2016 року президент України підписав Указ №16/2016 «Питання Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим», яким була затверджена нова структура органу, зокрема, в ньому мало бути створено Службу із реінтеграції та деокупації АР Крим. Наразі про функціонування такої Служби в Представництві нічого не відомо.