У МЗС України нагадали РФ, що кримчанин Зейтуллаев незаконно засуджений за сфабрикованими звинуваченнями

Влада

Фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Руслан Зейтуллаев незаконно засуджений за сфабрикованими звинуваченнями в організації терористичної організації і здійсненні терористичної діяльності на території тимчасово окупованій АР Крим.

Про це йдеться в заяві МЗС України, передає Центр журналістських розслідувань.

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони негайно припинити переслідування громадян України, а також виконувати рішення Міжнародного суду ООН щодо припинення протиправних дій стосовно представників кримськотатарського народу.

Міністерство закордонних справ України протестує проти збільшення Верховним судом Росії з 12 до 15 років терміну позбавлення волі для Зейтуллаева.

«Закликаємо світову спільноту засудити антигуманну і протиправну діяльність судових органів Росії і посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою звільнення всіх громадян України, які незаконно утримуються в Росії і на території тимчасово окупованій Автономної Республіки Крим», – йдеться в заяві.

27 липня Верховний суд Росії збільшив з 12 до 15 років термін позбавлення волі для Зейтуллаева.

Північно-Кавказький окружний військовий суд 7 вересня 2016 року визнав Зейтуллаева винним в «участі в терористичному співтоваристві» і засудив його до 7 років позбавлення волі.

Російська прокуратура оскаржила це рішення у Верховному Суді Росії, і справа була знову направлено в Північно-Кавказький окружний військовий суд на перегляд.

Слідчі органи наполягали на тому, щоб Зейтуллаев був визнаний не є учасником, а організатором терористичного співтовариства. Відповідна стаття Кримінального кодексу України передбачає санкцію від 15 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Суд засудив Зейтуллаева до 12 років позбавлення волі.

27 липня Зейтуллаев засуджений російським судом на 15 років позбавлення волі і з обмеженням на рік після відбуття покарання.