Наслiдки «окупендуму» для півдня і Криму

Топ-Новости
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 04 жовтня 2022 року.

Сьогодні ЦЖР аналізує останні події і пробує спрогнозувати їхній розвиток та наслідки чергового міжнародного злочину Росії – незаконної анексії частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Упродовж минулого тижня на цих територіях Росія проводила псевдореферендуми за «приєднання» до свого складу.

Пародія на волевиявлення проходила під дулом автомата в буквальному розумінні цього слова – колаборантів-коробейників зі скриньками супроводжували озброєні поліцаї та бійці Росгвардії. Кореспонденти ЦЖР повідомляли про погрози людям, які відмовлялись брати участь у цьому незаконному дійстві, а мелітопольцям, які голосували проти, погрожували виселити.

Про результати цих фейкових референдумів було відомо наперед, як і те, що їх легітимність визнають лише пара-трійка диктаторських режимів друзів Путіна. Перші наслідки чергового злочину Кремля – посилення санкцій проти Росії, заявка України на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою та відмова Києва вести переговори з Росією, поки Путін там президент.

Розрахунок на те, що Збройні сили України не будуть атакувати в авральному порядку анексовані землі, бо це ж тепер буцімто територія Росії яку Путін грозився захищати в тому числі і ядерною зброєю, не справдився. Українська армія щодня звільняє населені пункти на сході і півдні.

Як розвиватимуться події далі, як російські окупанти урядуватимуть захоплені території Херсонщини і Запоріжчини, що відбуватиметься в Криму, в якому зараз посилюються репресії і йде примусовий призов. З нами на зв’язку кращі експерти півдня – Сергій ДАНИЛОВ і Ігор СЕМИВОЛОС, засновники і керівники Центру Близькосхідних досліджень. 

***

Під час псевдореферендуму Росія імітувала не тільки волевиявлення, традиційно друзі кремля приїхали, аби пограти роль міжнародних спостерігачів. Сюжет Микити Панасенка.

***

Інтерв’ю з новим головою ВЦА Херсонщини Ярославом Янушевичем. Перше інтерв’ю, у цій посаді він дав нашим кореспондентам Олегу Батуріну та Петру Кобернику.