Кримські БПЛА-убивці || Відбудова житла на Херсонщині || Балкери-зернокради на Азові || Санкції серпня

Топ-Новости
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 31 серпня 2023 року.

Сьогодні дуже насичений сюжетами випуск: черговий репортаж про відбудову звільнених громад Херсонщини, серпневі спостереження за вивезенням Росією зерна через захоплені українські азовські порти і серпневі західні санкції стосовно Росії за агресію проти України.

***

Почнемо із продовження теми нашого серпневого розслідування – про сімферопольську компанію «Робоавиа», яка розробляє та виробляє безпілотні літальні апарати і дрони. Через два тижні після нашого розслідування російські ЗМІ буквально завалені новинами про цю досі маловідому компанію і її продукцію, яка не мала великого серійного виробництва і попиту. Що відбувається? Як ми повідомляли, у вересні в Росії стартує новий національний проект, що включає чотири федеральні програми, спрямовані на розробку та виробництво безпілотних апаратів. Призначення їх зрозуміле – війна проти України, яку не виграти тією кількістю БПЛА і дронів, які є сьогодні – і своїх, і іранських, районованих в Алабузі «шахедів».

В окупованому Криму та в регіонах РФ створюють спеціальні урядові комісії, які будуть відбирати компанії – виробників безпілотників, якім нададуть фінансування із жирного проекту. Ну, і як розумієте, там уже черга і свої люди в комісії.

За останній тиждень ми дізнались, що «Робоавиа» виробляє ударний дрон «Сюрприз» в кооперації із технічним центром Ера, що належить Міноборони РФ.

А в медіа пішла махрова джинса про чудо-безпілотник «Сарич-2», виробництво якого, як повідомив гауляйтер Криму Аксенов, вже фінансується із республіканського бюджету для добробатів, тобто НЗФ, так званих «аксеновців». Про все детально – читайте на сайті кримського ЦЖР.

***

Росія активізувала вивіз краденого українського збіжжя не тільки через порти Криму та так званим сухопутним коридором, а й через азовські порти Маріуполь та Бердянськ. Які пітерські балкери відстежив наш запорізький кореспондент Сергій Старушко у серпні – дивіться у його сюжеті.

***

Наш херсонський кореспондент Петро Коберник повернувся із чергового відрядження у звільнені громади правобережжя Дніпра. Минулого разу ми розповідали, як непросто селянам вписатися в програму «єВідновлення», яка надає кошти на ремонт пошкодженого або купівлю знищеного російськими окупантами житла. Сьогоднішня розповідь про реальні можливості програми «Пліч-о-пліч» – відбудову житла на Херсонщині будівельниками із інших регіонів країни.

***

Фінальний блог сьогоднішнього насиченого випуску сьогодні від Наталії Кокоріної, яка щоденно відстежує санкційну тематику і розповість вам про західні санкції стосовно росіян та їхніх компаній, які були застосовані у серпні.