Відновлення Крайової ради українців Криму і мобілізація агентів впливу Кремля

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), випуск від 27 листопада 2020 року.

Цей випуск присвячений темі українства Криму, яке тепер не тільки по обидва боки Перекопу, а й розвіялось по світах. Приводом для розмови стало відновлення діяльності Крайової ради українців Криму (КРУК) – інституції, яка припинила свою діяльність майже століття тому. 28 вересня ініціативна група українців Криму заявила про відновлення діяльності КРУК, яка існувала у 1918-1920 роках і оприлюднила відповідну декларацію та Заяву.

Про відновлення процесу національної самоорганізації українців Криму, розпочатого 1918 року Першим конгресом українських організацій Криму та продовженого 1992 року Всекримським конгресом українців, у студії розповідають Андрій Іванець та Андрій Щекун, представники Крайової Ради українців Криму.

***

Відеоблог Євгенія Лешана про чергову мобілізацію, яку оголосив куратор спецпроектів із легалізації спроби анексії Криму, «віцепрем’єр кримського уряду» та «представник президента РФ у Республіці Крим» Георгій Мурадов. Один корпус агентів впливу Кремля закордоном ЦЖР вже викрив – це «Асоціація друзів Криму». Але їхніх зусиль виявилось мало. Тож на поміч із руїн вирішено піднімати це одне об’єднання – «Міжнародна Рада российских соотечественников». За роки війни Росії проти України із цієї асоціації пішли 90 організацій росіян по всьому світу, бо не схотіли бути причетними до військової агресії. Чи вдасться Кремлю оживити цю структуру – будемо спостерігати, називати і викривати.