Українці в армії РФ: потерпілі чи пособники агресії?

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 28 жовтня 2022 року.

У попередніх випусках ми розповідали, як окупанти організовують українців убивати один одного. Росія мобілізовує громадян України з Криму і Донбасу до своєї армії і кидає на фронт. Руками своїх гауляйтерів окупанти створюють так звані добровольчі батальйони на окупованих територіях Кримської автономії, Херсонської та Запорізької областей.

В останній тиждень з’явились повідомлення про формування тероборони на окупованому півдні, гауляйтер Херсонщини Сальдо вже навіть відрапортував про створення загонів тероборони із місцевих мешканців. Каже, що відбою від бажаючих немає – не встигають їм обмундирування постачати.

ЦЖР не стане вірити на слово Сальдо, але факт створення і таких збройних підрозділів зафіксує і обов’язково про них розкаже. В короткому огляді нагадаємо, що ж за добробати створили Аксенов, Сальдо і Балицький.

***

Отже, у війні Росії проти України беруть участь зі зброєю в руках громадяни України з тимчасово окупованих територій Півдня, сходу і Криму. Це контрактники, мобілізовані резервісти, бійці так званих добробатів та підрозділів територіальної оборони. Хто вони з точки зору міжнародного права і українського законодавства? Потерпілі від злочину РФ чи співучасники агресії? Розібратись у цих юридичних тонкощах нам допоможе відомий фахівець з міжнародного гуманітарного та кримінального права, адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

***

Історія неймовірної сили і таланту людини – «Окримленої». Юлія Качула, співачка, композиторка, педагогиня і дуже смілива та вірна громадянка України із Криму.