Як «уряд» окупантів у Мелітополі розпилює мільйони ІІ Катівні рашистів у Херсоні та їхні бранці

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 10 січня 2023 року.

Починаємо з чергових викриттів колаборантів і російських зайд на окупованому півдні. У кінці грудня ми розповідали, що Росія, оформлюючи у свою юрисдикцію захопленні території і українські активи, розпочала масово реєструвати у державному реєстрі окупаційні органи в Херсонській та Запорізькій областях – місцеві управління федеральних служб, так звані уряди і міністерства, комунальні та приватні підприємства. І як навесні на поверхню пробились всі підсніжники – державні зрадники і колаборанти, а також російські чиновники-десантники, які не афішували, а то і тримали у таємниці свою причетність до окупаційних органів та добровільну співпрацю з ними.

І цими діями Росія дуже допомагає правоохоронцям і журналістам-розслідувачам. Докази держзради і колабораційної діяльності громадян України задокументовано у держреєстрі Росії.

Більше того, посіпаки окупантів тепер змушені виконувати вимоги російського законодавства і публікувати документи і рішення, які вони приймають. Наприклад, про державні закупівлі. І хто б сумнівався, що українські та російські корупціонери будуть красти і на нових окупованих територіях.

Микита Панасенко почитав протоколи тендерів і знайшов перших кандидатів на кримінальні справи вже від російського Слєдкома.

***

Отже, період гри у хованки, коли десятки державних зрадників і колаборантів тримали в таємниці свою співпрацю із окупантами і займали посади в окупаційних адміністраціях, минає. Все стає явним і задокументованим у держреєстрі РФ як доказ для кримінальних проваджень щодо громадян України і застосування санкцій до російських чиновників-десантників. Цей процес матиме й інші наслідки. Які саме – поговоримо із Сергієм Даниловим, аналітиком і засновником Центру Близькосхідних досліджень.

***

Правоохоронці мають чимало свідчень про три приміщення у Херсоні, які російські росгвардійці та спецслужби використовували для незаконного утримання цивільних осіб, яких вони викрадали, били, катували і вбивали. Однак насправді таких катівень, як кажуть прокурори, мало бути в рази більше, адже викрадених мешканців міста і області – більше тисячі. Доля багатьох із них невідома, десятки бранців Кремля вивезли у СІЗО Сімферополя, де їх утримують у спецкорпусі для політичних в’язнів. Петро Коберник побував у колишніх херсонських катівнях і поспілкувався з тими, кому пощастило вийти звідти живими.