Коли твій сусід – окупант || Куди йдуть мільйони з програм на реінтеграцію

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 21 червня 2023 року.

У цьому випуску ЦЖР продовжує фіксувати воєнні злочини російських окупантів, які продовжують укріплюватись в населених пунктах півдня України, перетворюючи захоплені житлові будинки місцевих мешканців на свої «располаги». Ця віджата житлова забудова під час наступу ЗСУ слугує росіянам як укріплення.

На прохання ЦЖР відгукнулись законні власники експропрійованих окупаційною адміністрацією будинків у Запорізькій та Херсонській областях. Їхні розповіді в сюжеті кореспондента Сергія Старушка, який продовжує журналістське розслідування цієї теми.

Микита Петровець, юрист Регіонального центру прав людини допоможе розібратись із кваліфікацією системного незаконного привласнення російськими окупаційними «урядами» і використання у військових цілях житлових будинків українських селян на захопленому півдні. Поговоримо також, які механізми має застосувати Україна для захисту прав своїх громадян і відшкодування їм збитків, завданих цією експропріацією.

***

Традиційний фінальний блог ЦЖР від Євгенія Лешана, який повертається до своєї давньої корисної звички слідкувати за грошима бюджетних програм, які реалізує міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Євгеній отримав відповіді на свої запити і розкаже, на що витрачаються сотні мільйонів гривень і на чому Мінреінтеграції явно могло зекономити у час війни.