Лакійчук: Із 4 завдань у Чорному морі ВМФ Росії може виконувати лише півтора || Люди «Острова» Херсона || Ретропоказ: Остання доба тральщика «Черкаси»

Колаж: investigator.org.ua

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 15 лютого 2024 року.

Цей випуск почнемо із репортажу з району Корабел Херсона, точніше, з Острова, як його називають херсонці, який нещадно і цілодобово обстрілюють російські окупанти. Попри постійну небезпеку там продовжують жити і працювати місцеві мешканці. З цими відважними українцями зустрівся херсонський кореспондент ЦЖР Петро Коберник.

***

За два тижні лютого ЗСУ знищили два бойових кораблі Чорноморського флоту РФ: ракетний катер «Ивановец» і великий десантний корабель «Цезарь Куников». Що означає і що додає до загальної картини війни ця чергова смілива технологічна перемога України на морі? Що лишилось від Чорноморського флоту і які завдання він здатен виконувати після втрат бойових кораблів, потоплених і пошкоджених українськими влучними ударами ракет і морських дронів? Про це детально говоримо із Павлом Лакійчуком, капітаном І рангу запасу, керівником безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

***

У фіналі програми – ретропоказ сюжету 2014 року – зйомки кореспондентів ЦЖР з озера Донузлав у Криму, останні кадри, на яких героїчний тральщик ВМСУ «Черкаси» з українським прапором.