Розкрадачі могил. Евеліна Кравченко про те, як Росія плюндрує культурну спадщину України в Криму

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 08 серпня 2024 року.

Сьогодні будемо говорити про знищення і пошкодження пам’яток культурної спадщини України на окупованому Кримському півострові.

Почнемо із Ханського палацу, єдиного у світі зразка кримськотатарської палацової архітектури. Росіяни вже дев’ять років позбавляють його автентичності роботами, які називають реставрацією. З 2022 року знищувати памʼятку взялась Федеральна автономна установа «РосКапСтрой» – фігурантка наших розслідувань злочинів Росії в окупованому Маріуполі.

Днями окупанти відкрили доступ до місця свого злочину – так званого «нового Херсонесу», незаконно забудованої території Херсонеського історико-археологічного заповідника у Севастополі, який є об’єктом культурної спадщини ЮНЕСКО. Що відбулось на території заповідника, як це корелюється із міжнародним правом і хто і як мав зреагувати вчасно, аби це блюзнірство не відбулося, або, принаймні, отримало належну оцінку? З нами на зв’язку – Евеліна Кравченко, старшою науковою співробітницею Інституту археології НАНУ.