В національному роумінгу можна користуватись мобільним інтернетом: інструкція

Війна

У рамках національного роумінгу абоненти в Україні відтепер можуть користуватись мобільним інтернетом.

Про це йдеться у спільному пресрелізі українських операторів Київстар, Vodafone Україна та lifecell, передає Економічна правда.

«Відтепер абоненти можуть користуватися не лише голосовими дзвінками й SMS, а й мобільним 2G/3G інтернетом на швидкості до 512 кбіт/с, щоб обмінюватися повідомленнями в месенджерах або шукати інформацію в інтернеті», – йдеться у повідомленні.

Оператори нагадали, що національний роумінг дозволяє при зникненні зв’язку одного оператора підключатися до мережі іншого.

«Наразі наявність мобільного інтернету не менш важлива за дзвінки, адже дозволяє бути на зв’язку з близькими онлайн та перевіряти актуальні новини. При цьому, тарифікація послуг у національному роумінгу зберігається відповідно до тарифного плану оператора, послугами якого користується абонент», – пояснили компанії.

Для абонентів lifecell національний роумінг працює автоматично. Якщо підключення до мережі іншого оператора не відбувається – необхідно здійснити ручні налаштування.

Абоненти Київстар та Vodafone можуть скористатись цією опцією, здійснивши ручні налаштування на смартфоні:

  • Відключити автовибір мережі:
    на Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор
    на iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі
  • Знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи lifecell
  • Якщо зареєструватися не вдалось, треба спробувати ще раз або вибрати іншу мережу
  • Перевірити можливість використання мобільного інтернету – відправити повідомлення в месенджері.

Оператори звернули увагу, що підключення національного роумінгу може створити додаткове навантаження на мобільні мережі. Для того, щоб всі абоненти мали доступ до зв’язку у важливий момент, вони радять:

– вимкнути автозавантаження в месенджерах та інших додатках. Наприклад, автоматичне оновлення у Play Market та App Store через мобільні мережі;
– у налаштуваннях смартфону можна заборонити додаткам, які працюють у фоновому режимі, використовувати мобільний трафік;
– встановити меншу якість відео у YouTube та інших відеострімінгових сервісах;
– за наявності варто використовувати Wi-Fi.

«Також абонентам важливо раз на день намагатися повернутись (підключитись) до мережі свого оператора. Вручну або увімкнувши автовибір мережі», – додали оператори.

Як повідомлялось, 7 березня мобільні оператори «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell разом із Міністерством цифрової трансформації України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та послуг поштового зв’язку разом із Українською асоціацією операторів зв’язку «Телас» запустили національний роумінг в Україні.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa