Море сміття, пільги фермерам, туга за Росією, і фейковий наступ на Запоріжчині. Фейки російської пропаганди за січень 2023 року

Південь
фейки

Журналісти видань ІРС-Херсон та ІРС-Генічеськ упродовж січня 2023 року відстежували у медіа Півдня і Криму, а також на сторінках у соцмережах дезінформацію, фейки, матеріали із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту та агресії Росії проти України. Аналіз також охоплював публікацій у російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих РФ територіях українського півдня.

Херсон на порозі екологічної катастрофи 

Херсон перетворився  на суцільне звалище сміття, що гниє на вулицях і  отруює мешканців, а незабаром місто чекає нашестя гризунів та епідемії. Таку постапокаліптичну картину звільненого Херсона продукують російські ЗМІ,  покладаючи вину на українську владу, яка загрузла в корупції. Херсонці, які бачать таке ставлення до них місцевої влади, потроху починають шкодувати про звільнення міста.

Проблема з вивезенням сміття в Херсоні справді існує, та причиною її є не бездіяльність місцевої влади, а злочинна діяльність влади російської. Неорганізоване використання сміттєзвалища росіянами призвело до того, що подальша його експлуатація стала тимчасово неможливою. 

Київ направив до Херсона дві бригади для вивезення сміття, 18 січня 2023 року Фото: kherson-news.net

Під час відступу росіяни викрали більшу частину комунальної техніки з міста.  Наразі вкрадену техніку вдалось замінити взятою в оренду та наданою як допомога з інших міст України, регулярне вивезення сміття відновлено, сміттєзвалище знову нормально функціонує. Ніяких ознак екологічного лиха чи загрози епідемії не існує. 

Фейкова соціологія про підтримку Путіна і війну

Херсонські колаборанти через пропагандистські медіа стверджують, що більшість населення Херсонської області воліє жити в Росії і підтримує війну проти України. За словами так званого “губернатора” Херсонщини Володимира Сальдо, 85% населення лівобережної частини  області підтримують політику президента РФ Путіна та його прагнення “встановити мир” в Україні. Ще 65% виступають за проведення т.з. СВО та вірять, що вона несе їм звільнення і благополуччя та виступають проти деокупації цих територій.

Фейк про підтримку окупантів  85% населення Херсонщини

Використання фейкових соцопитувань – звичайна практика для херсонських колаборантів, та якщо раніше вони намагались підтвердити правдивість наведених ними цифр хоча б якимось фактажом, то зараз  припинилли  робити навіть це. Невідомо, як саме проводилось це опитування, хто брав у ньому участь та скільки респондентів було залучено, тобто, ці 85% – нічим не підтверджені, крім слів самого Сальдо, цифри. Тож цю інформацію “губернатор Херсонщини” озвучив в ефірі російського телеканалу скоріше для того, щоб продемонструвати свої заслуги перед кремлівськими кураторами. 

Сальдо також повідомляє про масове повернення херсонців у 15-кілометрову зону вздовж лівого берега Дніпра, мовляв, люди хочуть розвивати Херсонщину – частину Росії. 

Однак відомо, що  не так давно окупанти примусово “евакуювали” цивільне населення з 15-кілометрової зони, причому багатьох депортували на територію Росії. Але люди готові жити навіть у прифронтовій зоні, але на своїй батьківщині, а не в місцях депортації.

Перелік вакансій, опублікований окупантами на лівобережжі Херсонщини

Одночасно ті ж ЗМІ  публікують оголошення про набір працівників в установи на окупованій території Херсонщини, зокрема,  і на керівні посади в окупаційних органах. Це вказує на гострий кадровий дефіцит, що утворився внаслідок виїзду спеціалістів та небажання місцевих жителів працювати на росіян. 

Херсонці мріють жити в окупації 

Якщо вірити російським ЗМІ, херсонці правобережжя мріють жити, як і їхні земляки в окупації. Вони невдоволенні  діями  влади, адже у звільненому обласному центрі за словами росіян, назріває гуманітарна катастрофа: відсутня електрика та водопостачання, магазини закриті, а чиновники крадуть гуманітарну допомогу та вимагають від населення гроші за відновлення комунікацій. Стражденні херсонці навіть звернулись до президента, опублікувавши  на його сайті петицію з вимогою звільнити з посад голів обласної та міської військових адміністрацій. 

Центральні вулиці Херсона були вчергове обстріляні росіянами у ніч з 24 на 25 січня 2023 року Фото: ІРС-Херсон

Насправді, за інформацією Херсонської МВА, електропостачання відновлено у 90% споживачів у Херсонській ТГ. Водопостачанням забезпечено приблизно таку ж кількість херсонців. З теплом ситуація дещо гірше – від його подачі відключено цілий мікрорайон Острів, але сталось це не через некомпетентність  влади, а через постійні обстріли тих же росіян. Петиція на сайті президента справді існує, але, попри активне просування її представниками певних українських політичних груп, на кінець січня вдалось зібрати лише 7,5 тис підписів із необхідних 25 тис. 

Голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич дійсно був звільнений з посади, проте його діяльність ніяк з цим рішенням президента не пов’язана. У відставку відправили чотирьох глав ОДА, які були пов’язані зі звільненим заступником глави Офісу президента Кирилом Тимошенком. 

Пільги для фермерів та посівна кампанія

Заявляючи про “нормалізацію життя” та повернення людей на окуповані території Херсонщини, основний акцент місцеві колаборанти роблять на підготовці до майбутньої посівної кампанії та “процвітанні” херсонських фермерів завдяки російській допомозі. Фермерам обіцяють  величезні субсидії  та кредити під мінімальні відсотки. Також за рахунок сільського господарства планується за кілька років перетворити Херсонщину з дотаційного регіону в прибутковий “суб’єкт РФ”

Росіяни обіцяють херсонським фермерам субсидії та підтримку

Однак херсонські фермери заявляють, що будь-яка підтримка їхніх господарств росіянами наразі відсутня. Аграрії Херсонщини, які погодились співпрацювати з окупантами та зареєстрували свої підприємства за російським законодавством, скаржаться на відсутність субсидій, державних дотацій та й просто брак охочих працювати на полях. В результаті банкрутство дрібних фермерів дасть змогу великим латифундистам-колаборантам за безцінь скуповувати землі збіднілих аграріїв. 

З’їзд фермерів” на окупованій території Херсонщини

Фейк: ЗСУ залишило людей без води

Російські медіа-ресурси просувають фейкове твердження,  що Україна нібито осушує Дніпро та залишає людей без води. За словами запорізького колаборанта Рогова, українська влада віддала наказ “плавно перекрити” гідротехнічні затвори на декількох ГЕС, аби потім українські десантники могли висадитись на території Енергодару та Запорізької АЕС. Нібито внаслідок артилеристських ударів ЗСУ по Каховській ГЕС, впав тиск води, що призвело до виходу з експлуатації насосної станцій у Бердянську. 

Водночас російські загарбники  визнали катастрофічний рівень руйнувань на головній насосній станції Каховського магістрального каналу  Гауляйтер Каховки Павло Філіпчук розповів, що головна насосна станція  каналу серйозно зруйнована, що ставить під загрозу сільськогосподарський сезон 2023 року. За традицією, всю провину він теж поклав на ЗСУ. 

Пошкодження на ГНС УГКМК від обстрілів 18.11.2022 Фото з російських телеграм-каналів

Насправді ж причиною затоплення насосної станції були масовані обстріли з боку російських окупантів. Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, минулого року тут  були затоплені підземні приміщення, розташовані нижче рівня води. Відтоді було припинено централізоване  електропостачання, а єдиний запасний дизель-генератор вкрали російські військові. 

Внаслідок масованих обстрілів російськими окупантами припинене закачування води в русло магістрального каналу. Це загрожує повним припиненням постачання питної води до посушливих районів Херсонської і Запорізької областей, включаючи Бердянськ, а також зупиненням подачі води для зрошення.

Фейковий наступ на Запорізькому напрямку

Двічі протягом січня Міноборони РФ повідомляло про нібито  захоплення вигідніших позицій у Запорізькій області. Z-воєнкори стверджували,  що росіяни героїчно прорвали першу лінію оборони, захопили декілька населених пунктів,зокрема, закріпились у Кам’янському.  Але частина цього села і так перебувала під їхньою окупацією, також немає підтверджень, що українські військові пішли з її другої частини.

Керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Єрін назвав повідомлення Міноборони РФ про наступ перебільшенням: «Вони здійснювали окремі спроби наступу малими групами, до 10 людей на декількох ділянках. У них нічого не вийшло. Всі їхні спроби були відбиті».

Українські військові у Кам’янському. Січень 2023 р. Фото: Телеграм-канал Сергія Братчука

У британській розвідці вказують на мотиви такої дезінформаційної кампанії росіян:

«Існує реальна ймовірність того, що російські військові джерела навмисно розповсюджують дезінформацію, намагаючись створити враження, що російська операція продовжується».

Мапа бойових дій 3 січня 2023 року (ліворуч), 23 січня 2023 року (праворуч). Фото: ISW

У звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) йдеться, що спроба вести наступ в Запорізькій області, здійснена російськими окупантами в останні три дні, судячи з усього, провалилася. 

«Російські війська не досягли жодних підтверджених територіальних здобутків у Запорізькій області, незважаючи на постійні заяви одного російського окупаційного чиновника», – зауважили аналітики.

Окрім того, у розвідувальному управлінні Збройних сил Канади висловились, що Наявних у Росії людських та матеріальних ресурсів недостатньо для ефективного наступу в Запорізькій області.

Бункери у Запоріжжі і “польські найманці”

Масовану дезінформацію про свій успішний наступ росіяни “підкріплюють” фейками про підготовку ЗСУ до вуличних боїв у Запоріжжі та перетворення промислових підприємств у воєнні бункери. 

Ці повідомлення спрямовані на дезорієнтацію і паніку серед мешканців вільної території області і її центру. Однак жодного прориву росіян на запорізькому напрямку не відбувається. Українські військові облаштували декілька ліній оборони, щоб унеможливити просування ворога. В Запоріжжі продовжують працювати підприємства і установи, хоча  місто піддається постійним атакам з боку росіян. 

Модульні укриття для населення у Запоріжжі. Фото: Запорізька міська рада

Дезінформацію  про успішний наступ росіян  пропагандисти супроводжували старим фейком про знищення польських “найманців”, які нібито масово воюють на цьому напрямку.

Державний секретар Канцелярії Прем’єр-міністра Станіслав Зарин у twitter повідомив, що тема  “польських найманців”є постійним елементом пропаганди в російській інфосфері. Секретар пояснював, що поширення російськими «експертами» неправдивого наративу про підрозділи польських військових, які начебто воюють в Україні, є частиною прагнення Кремля зобразити Польщу розпалювачем війни, що затягує конфлікт.

Фейки про обстріли цивільних

На Запорізькому напрямку окупанти не припиняють поширювати фейки про те, що ціллю ударів ЗСУ є нібито цивільні – для того, щоб “кошмарити” мирне населення, а не місця зосередження рашистів чи їхньої техніки.

Наприклад, 18 січня пропагадисти пишуть, що селище Михайлівка опинилось “під вогнем бойовиків” та масованим обстрілом, удари нанесені по школі і точці із зерном.

Однак, за свідченнями українських посадовців, росіяни перетворили школу  на склад боєприпасів, відтак вона стала легітимною військовою ціллю.

Удар по школі в Михайлівці. Фото: скріншот телеграм-каналу Івана Федорова

Насправді окупанти самі вчиняють воєнні злочини, обстрілюючи житлові будинки та цивільну інфраструктуру на вільній від них території Запорізької області.

До прикладу, за оперативними зведеннями того ж дня, російські війська завдали масований обстріл по мирним.

«Рекорд за кількістю обстрілів за добу: ворог обстрілює мирне населення з авіації та артилерії”, – повідомив тодішній начальник Запорізької ОВА Олександр Старух.

На околиці Донецька, 9 лютого 2015 року. ФОТО: REUTERS/Максим Шеметов

Окупанти вирішили знову «матеріально підкрипити» свої фейки про обстріли цивільних збоку ЗСУ й організувати компенсації за “шкоду життю та здоров’ю громадян”, заподіяну “внаслідок агресії України”. Повідомлення про можливість податися на нові виплати супроводжують емоційно насиченими фото, на яких не мешканці Запорізької області, зняті ще у 2015 році.