Російська авіація обстріляла цивільне судно під прапором Ліберії у порту Одещини

Війна
Судно під прапором Ліберії, куди влучила російська ракета Фото: Сили оборони півдня у Telegram
Судно під прапором Ліберії, куди влучила російська ракета Фото: Сили оборони півдня у Telegram

Російська ракета, випущена з літаків тактичної авіації в Чорному морі, влучила у цивільне судно під прапором Ліберії в момент його заходу в український порт: загинув лоцман, іще один працівник порту поранений, троє членів екіпажу судна – громадяни Філіппін – також зазнали поранень.

Про це повідомляє пресслужба Сил оборони півдня України.

“Продовжуючи терор цивільного судноплавства, ворог підступно вдарив протирадіолокаційною ракетою Х-31П в напрямку одного з портів Одещини з літаків тактичної авіації в Чорному морі. Ракета влучила в надбудову цивільного судна під прапором Ліберії, в момент його заходу в порт. Три члени екіпажу- громадяни Філіппін – поранені, один з них ушпиталений”, – ідеться в повідомленні.

Як повідомляється, лоцман загинув, ще один працівник порту отримав поранення.

Судно під прапором Ліберії, куди влучила російська ракета Фото: Сили оборони півдня у Telegram

Судно під прапором Ліберії, куди влучила російська ракета Фото: Сили оборони півдня у Telegram

О 16:37 моніторингові канали повідомляли, що повітряна ціль летить на Одещину. Згодом припускали, що ворог міг атакувати область ракетами Х-31 або Х-59 з тактичної авіації.

Судно, в яке сьогодні влучила російська ракета, мало перевозити залізну руду до Китаю, повідомив віцепрем’єр, міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

«Це вже 21 цілеспрямована атака росіі після виходу з зерновоі угоди. За цей час країна-терррст пошкодила понад 160 об’єктів інфраструктури та 122 транспортних засоби», – зазначив Кубраков.

Як повідомлялось, у липні 2023 року речник Ради національної безпеки США Адам Годж заявив, що після рішення Кремля заблокувати Чорноморську зернову ініціативу Росія може атакувати цивільні судна в Чорному морі і звинуватити в цьому Україну. Росіяни вже встановили додаткові міни на підходах до українських портів.

5 жовтня 2023 року у британській розвідці заявили, що Росія має намір встановити морські міни на шляху цивільних суден у Чорному морі, які вивозять на експорт українське зерно.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter