Повітряні сили знищили російські Су-34 та Су-35С, які скидали КАБи на позиції Сил оборони

Війна
Російський винищувач-бомбардувальник Су-34 скидає авіабомбу КАБ-500-С. Фото: wikipedia.org

Повітряні Сили ЗСУ 19 лютого знищили ще два російські літаки. Цього разу окупанти втратили винищувач-бомбардувальник Су-34 та винищувач Су-35С, які завдавали ударів керованими авіабомбами по позиціях наших військ на Східному напрямку. Таким чином за три дні Повітряні Сили знищили вже шість російських літаків.

Про нові втрати російської авіації повідомили Головнокомандувач ЗС України Олександр Сирський та командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук.

«Сьогодні зранку Повітряні Сили Збройних Сил України знищили два російські літаки, які завдавали ударів керованими авіабомбами по позиціях наших військ. Один винищувач-бомбардувальник Су-34 та один винищувач Су-35С. Дякую за роботу!», – написав Сирський у Facebook.

В свою чергу Олещук уточнив, що літаки окупантів були збиті на Східному напрямку.

«Російські рятувальники доповіли, що пілот Су-35 дрейфує «лицом в воду» в Азовському морі. А система Cospas-Sarsat знову підказує, де шукати екіпаж Су-34-го. Працюємо далі!», – зазначив Олещук у Telegram та опублікував карту місцевості де засікли сигнали збитих російських льотчиків.

Cospas-Sarsat – система сповіщення місцезнаходження персональних радіобуїв пілотів при аваріях, яка активується після катапультування пілота.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео з окупованого селища Рибацьке, де у воді лежить хвостова частина збитого винищувача Су-35С.

Як пише видання Defense Express, інформація про падіння літаків саме у цих районах прямо вказує на те, що Повітряні Сили ЗСУ вже методично реалізують досі офіційно не оголошені далекобійні зенітні можливості. Зокрема місце катапультування одного з членів екіпажу Су-34 знаходиться у 60 км від поточної лінії фронту, а падіння Су-35 у 80 км.

«Враховуючи те, що з 17 лютого було знищено вже шість літаків на аналогічних та більших дальностях, при цьому як мінімум один впав на території РФ у районі селища Лисогорка, мова йде про початок ефективної роботи так званої «зони заборони доступу». Коли завдяки далекобійним можливостям утворюється рубіж в якому ворог немає змоги без втрат здійснювати будь-які операції», – пише видання.

Як повідомлялось, вранці 17 лютого 2024 року на Східному напрямку підрозділи Повітряних сил ЗСУ знищили одразу три ворожі літаки – два Су-35 та один Су-35.

Вранці 18 лютого 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили ще один россійський літак Су-34 на Східному напрямку, а також знищили 12 ударних дронів Shahed.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter