Від початку широкомасштабного вторгнення Чорноморський флот РФ втратив третину кораблів – Плетенчук

Війна
Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗС України. Фото: Facebook/Плетенчук Дмитро

Від початку повномасштабного вторгнення завдяки спільним діям Сил оборони України Чорноморський флот Росії втратив близько третини своїх кораблів, серед яких є представники всіх типів. Спроби росіян блокувати цивільне судноплавство, яке є для України критично важливим, завершилися невдачею.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук у ефірі національного телемарафону.

«Фактично на рахунку Сил оборони України не лише флагман, є фактично представники всіх типів, класів – і сторожовий, і великі десантні кораблі – окрема каста, і навіть підводний човен. І тут попрацювали всі – і Сухопутні війська, і Повітряні сили, і Служба безпеки України, Головне управління розвідки. Тобто фактично всі долучаються до проведення цих операцій», – сказав Плетенчук.

За його словами, якщо брати кількісний показник знищених кораблів, то «може говорити про третину».

«Але, звісно, більш важливим є якісний показник, тому тут ще є багато над цим працювати. В першу чергу це стосується носіїв крилатих ракет, яких вони мають десяток в акваторії Чорного моря, а точніше – зараз в акваторії гавані у Новоросійську. Тим не менш – так, роботи ще вистачає, але можемо в принципі і казати про те, що маємо успіхи. І вони досить суттєві. Ви бачите, що фактично спроби блокувати цивільне судноплавство, яке є для України критично важливим, не побоюся цього визначення, тому що це 90% українського експорту, – всі їхні ці спроби завершилися невдачею. І, окрім того, ви бачите, що панування Чорноморського флоту в Чорному морі, про яке вони казали, мріяли і вважали це нормою, так само зараз під великим питанням», – додав речник ВМСУ.

Також він нагадав, що росіяни вчергове змінили командувача Чорноморського флоту та шукають нову тактику.

«Звісно, не варто недооцінювати і вважати, що вони будуть там до кінця війни сидіти і нічого не робити, склавши ласти. Ні, звісно, вони малюють на асфальті субмарини, на злітних смугах – гелікоптери, але при цьому вони посилюють, наприклад, авіаційну складову, попри те, що для цього вони використовують уже досить застарілий парк. Вони постійно присутні в акваторії Чорного моря саме у повітряному просторі, там постійно працює як винищувальна, так і розвідувальна авіація. І це є реальною проблемою – і зі складу, до речі, так само Чорноморського флоту. Тому є нам над чим працювати. І, звісно, вони так само намагаються протидіяти», – додав Плетенчук.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter