ВМСУ завдали ракетний удар по морській платформі, на якій окупанти встановили системи РЕБ для придушення супутникової навігації

Війна
Удар ВМСУ по морській стаціонарній платформі у Чорному морі, на яку окупанти встановили своє обладнання, серпень 2024 року.

Берегові ракетно-артилерійські війська ВМСУ у взаємодії з ГУР МОУ завдали ракетний удар по одній з морських платформ у Чорному морі, яку захопили окупанти та встановили на ній системи радіоелектронної боротьби (РЕБ) з метою порушити супутникову навігацію та зробити небезпечним цивільне судноплавство. Скоріш за все мова йде про захоплену окупантами морську стаціонарну платформу №17 (МСП-17).

Про це повідомив спікер Військово-Морських Сил Зброних Сил України Дмитро Плетенчук у Facebook, який опублікував фрагмент знятого безпілотником відео, на якому видно як ракета влучає у морську платформу. Через деякий час він видалив свій допис., однак воно разом з відео вже розійшлося по ЗМІ.

«Один з тих випадків, коли подібне потрапляє в мережу. Так, це ВМС ЗС України у партнерстві з Головним управління розвідки Міністерства оборони України. Так, окупанти використовували цю локацію для GPS-спуфінгу (придушення сигналу супутникових систем GPS і заміна його на власний, чим порушується супутникова навігація – ред.) з метою зробити небезпечним цивільне судноплавство. Допустити цього ми не можемо», – написав Плетенчук.

Він вказав, що за пів доби до ураження ворог закинув на платформу обладнання та військовий персонал.

«Цивільних там не було. Штатний функціонал платформа не виконувала. Берегові ракетно-артилерійські війська ВМС ЗС України – це максимально серйозні чуваки», – додав спікер ВМСУ. З цих його слів випливає, що по платформі був завданий саме ракетний удар, хо деякі ЗМІ пишуть про використання морського дрону.

Звертаємо увагу, що деякі українські журналісти та медіа написали, що ракетний удар нібито був завданий по одній із захоплених окупантами самопідйомних бурових установок (СПБУ) – при цьому називаються «Сиваш» або «Петро Годованець». Однак як видно на опублікованому Дмитром Плетенчуком відео, удар було завдано саме по одній зі стаціонарних морських газовидобувних платформ, адже на ній не видно характерних для СПБУ високих опор, якими вони спираються на дно моря під час встановлення на місце буріння. «Сиваш» має чотири таких опори, а більш новіший «Петро Годованець» – три.

Як пише портал Defense Express, попри те, що ВМСУ не вказують дату та місце подій, однак після підриву платформи почалась пожежа і тому можливо скористатися сервісом супутникового моніторингу від NASA. Завдяки чому можливо виявити, що атака відбулась 8-9 серпня, а також дізнатися координати цієї платформи, яка знаходиться у районі Штормового газоконденсатного родовища. Скоріш за все мова йде про захоплену окупантами морську стаціонарну платформу №17 (МСП-17).

Як повідомлялось, у лютому 2024 року оператори 73-го морського центру ССО провели спецоперацію, в ході якої підірвали мосрьку платформу в Чорному морі біля узбережжя окупованого Криму, на яку окупанти встановили обладнання, яке збільшувало радіус дії розвідувальних іранських дронів Мохаджер-6 для подальшого коригування ударів дронами-камікадзе типу Shahed по українських позиціях.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter