Біля курортного селища Хорли на Херсонщині окупанти облаштували полігон

Війна
Російський військовий на тренувальному стрільбищі десь у Херсонській обл. Літо 2024 р. Фото: соцмережі
Російський військовий на тренувальному стрільбищі десь у Херсонській обл. Літо 2024 р. Фото: соцмережі

За даними мешканців Скадовського району, підтверджених супутниковими знімками, влітку 2024 року росіяни влаштували військове  стрільбище поблизу колись курортного, а нині тимчасово окупованого РФ селища Хорли в Скадовському районі  Херсонської області. 

Інформацію про регулярні тренування солдатів російської окупаційної армії на невеликому півострові Гіркий кут у Чорному морі Центру журналістських розслідувань впродовж літа повідомляли місцеві мешканці.

Порівняння супутникових знімків дозволяє побачити, що у північній частині півострова зʼявилися різні інженерно-фортифікаційні споруди, вочевидь, для відпрацювання штурмів окопів та бліндажів, також облаштовано вогневі позиції для стрільби тощо. У вказаному квадраті часто виникають пожежі, що опосередковано вказує на проведення навчань з вогневої підготовки. 

Супутникові знімки с.Хорли у січні та у вересні 2024 р. Фото: супутник Sentinel-2, Google Earth. Колаж: investigator.org.ua

Супутникові знімки с. Хорли у січні та у вересні 2024 р. Фото: супутник Sentinel-2, Google Earth. Колаж: investigator.org.ua

Вузькі грунтові дороги з початку 2024 року і до сьогодні стали ширшими і помітнішими з супутника через регулярні пересування військової техніки. 

Наприкінці серпня призначена РФ «адміністрація» регіону повідомила про завершення капітального ремонту 20 кілометрів регіональної дороги  «Хорли — Каланчак». Цей автошлях, як бачимо, разом з іншими трасами, які Росавтодор ремонтував з весни на Херсонщині, необхідні окупантам, перш за все, для своєї військової логістики.  

В'їзд до с. Хорли Скадовського району і відремонтована дорога. Серпень 2024 р. Фото: соцмережі

В’їзд до с. Хорли Скадовського району і відремонтована дорога. Серпень 2024 р. Фото: соцмережі

Раніше ЦЖР показував, як влітку 2024 року виглядало курортне село Хорли Каланчацької громади Скадовського району Херсонщини на узбережжі Чорного моря. У самому селі майже втричі через окупацію зменшилася кількість мешканців, а місцеві бази відпочинку окупанти перетворили на військові бази. 

Як у червні  повідомляв ЦЖР, на окупованих частинах Запорізької, Донецької  і Луганської областей російська окупаційна армія з 2022 року активно використовує захоплені військові полігони і будує нові тренувальні бази.

Детальніше про стрільбища РОА на окупованому півдні України та інтерактивна карта таких об’єктів – у матеріалі Таємні полігони армії РФ. Де окупанти тренуються вбивати українців?”