Павло Лакійчук про ядерний шантаж Путіна: Вистрелити можуть, а куди воно полетить і якої шкоди завдасть, ніхто не знає

Війна
Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ». Фото: investigator.org.ua

Загроза застосування Росією тактичної ядерної зброї проти України існує і буде існувати, хоча боєздатність російської «ядерної тріади» й викликає сумніви. 

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» повідомив Павло Лакійчук, керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ».

На його думку, поодиноке застосування тактичної ядерної зброї не матиме глобального впливу на перебіг війни. «Воєнного сенсу застосовувати проти України тактичну ядерну зброю немає. Але є сенс політичний, коли Путіна заженуть у глухий кут, коли йому особисто загрожуватиме небезпека, тоді такий варіант подій цілком можливий» – заявив Павло Лакійчук.

Стратегічну ядерну війну Росії і країн Заходу він вважає малоймовірною, адже стан «ядерної тріади» РФ набагато гірший за радянський. Росія не проводила ядерні випробування, а останні випробування носіїв ядерної зброї виявились невдалими. 

20 вересня 2024 року на російському військовому космодромі «Плесецьк» під час випробувань у пусковій шахті вибухнула міжконтинентальна балістична ракета «Сармат», яку торік Збройні Сили РФ нібито прийняли на озброєння і заявили, що поставили на бойове чергування. «Сирою» є й РСМ-56 «Булава» – балістична твердопаливна ракета, яка розміщується на атомних підводних човнах. За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України, 25 жовтня 2023 року в РФ невдало завершився випробувальний запуск «Булави» з підводного ракетного крейсера «Борей». Не був успішним і запуск ракети РС-24 «Ярс», яка є основною у наземному компоненті стратегічних ядерних сил РФ, – вона збилась з курсу.

«Насправді світ боїться не тільки ядерного шантажу Путіна, що він дійсно застосує ядерну зброю. В світі дивляться на «Булаву», на «Сармати» і розуміють, що це як авіаносець «Адмірал Кузнецов» –  вистрелити можуть, а куди і як воно полетить, що воно наробить, ніхто не знає, навіть його творці» – заявив Павло Лакійчук.

Тож заяви Владіміра Путіна про розширення російської доктрини ядерного стримування експерт вважає радше погрозами і шантажем, аніж реальними намірами.

***

25 вересня 2024 року Владімір Путін заявив про розширення російської доктрини ядерного стримування. В оновленій редакції документа агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави пропонується розглядати як їхній спільний напад на Російську Федерацію.

Підставою для ядерної відповіді стане «критична загроза суверенітету РФ і звичайною зброєю». За словами російського диктатора, ядерна відповідь послідує при «достовірній інформації про старт у бік Росії засобів повітряно-космічного нападу». Це «літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові та інші літальні апарати».