Санкции США против РФ: пропагандисты-разведчики, технологическая изоляция и наказание помощников

South
Коллаж: investigator.org.ua

Сполучені Штати Америки посилюють тиск на Росію через її агресивну війну проти України. За останні два тижні санкції торкнулись одразу кількох галузей: провідні інформаційні технології заблоковані, чергові канали поставки іранської зброї для війни – перекриті. Крім того США викрили роботу пропагандистської машини Кремля з іномовлення на розвідку, і помічників РФ, які допомагали агресору обходити санкційні обмеження. 

США арештовують порушників санкцій, які через мутні багатоходові схеми обходять обмеження аби постачати в Росію обладнання для ведення війни проти України. Днями у місті Сарасота, штат Флорида, був арештований 44-річний росіянин Дєніс Постовой. Його обвинувачено у контрабанді до РФ мікроелектроніки подвійного призначення, що використовується для виробництва безпілотників. 

Дєніс Постовой
Фото:  Fox News

Щонайменше з початку війни в Україні, з лютого 2022 року Дєніс Постовой через три свої компанії у Гонконзі: WowCube HK Limited, JST Group Hong Kong, Jove HK Limited, та російську фірму “Вектор груп” закуповував та експортував в обхід санкцій зі США до Росії мікроелектронні компоненти без ліцензій. Постовой приховував та спотворював у документах кінцеві пункти призначення товарів. Підсанкційні компоненти, що призначалися для Росії, йшли через проміжні пункти призначення, включаючи Гонконг та Швейцарію та інші країни. Платили за ці еквілібристичні трюки Постовому у доларах з іноземних банківських рахунків.

“Згідно з обвинувальним висновком, цей відповідач незаконно експортував до Росії технологію подвійного призначення, яка могла б посилити її можливості вести неспровоковану війну проти України”, – сказав Метью М. Грейвс Прокурор США.

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, зареєстроване в Москві товариство з обмеженою відповідальністю “Вектор групп”, через яке Дєніс Постовой організував поставки американської мікроелектроники до РФ, належало йому до грудня 2023 року. Та після він вийшов із засновників товариства і залишив посаду керівника на користь  Дмітрія Смірнова.

При цьому арештований у США росіянин Постовой залишається  співвласником ще трьох російських компаній: “Элемент” (45%), “Дана-био” (100%), “Матрикс” (34%), зареєстрованих у Новосибірську.

Посольство РФ у США  повідомило, що надасть Дєнісу Постовому юридичну допомогу. Втім навряд чи вона його врятує від покарання. 

Американця Сема Бхамбхані арештували за продаж лазерного обладнання російському уряду. Раніше він працював продавцем у глобального постачальника лазерного обладнання, використовуваного для зварювання, маркування, різання, глибокого гравіювання і систем переміщення.  А у співпраці з громадянином Росії Максімом Теслєнко вони використовували підроблені експортні документи, щоб приховати справжнього отримувача обладнання.

Сем Бхамбхані
Скріншот відео LaserStarTV

У 2015−2021 роках Сем Бхамбхані перепродавав лазерне обладнання російській державній ядерній компанії Росатом. А саме — дочірньому підприємству Росатома в Єкатеринбурзі, яке виробляє компоненти для ядерних боєприпасів і товарів невійськового призначення.

Окружний суд висунув обвинувачення й росіянину Максиму Тесленко. Але заочно, бо той живе в Москві.

США суттєво розширили обмеження щодо Росії, все більше відгорожуючи агресора від провідних інформаційних технологій. Так, з РФ повністю вийшла  велика австралійська компанія з розробки програмного забезпечення для IT індустрії Atlassian. Вона найбільш відома завдяки своїм системам відстеження помилок JIRA і Confluence. 

Більше недоступний для росіян Notion, застосунок для побудови систем управління, ведення нотаток, управління даними та проєктами, а онлайн-платформа для віртуальної спільної роботи Miro не обслуговує більше російські та білоруські акаунти.

Google заблокував реєстрацію нових акаунтів за російськими номерами та позбавив російських блогерів можливості отримувати дохід через AdSense.

А компанія Microsoft розпочала відключення російських користувачів від своїх хмарних сервісів.

Разом з цим Сполучені штати продовжують блокувати роботу пропагандистської машини Кремля. Санкції застосовані щодо автономної некомерційної організації «ТВ Новости», до структури якої входять пропагандистська державна медіа-компанія Росія сегодня та автономна некомерційна організація “Евразия», що займається поширенням “культурної дипломатії” РФ за кордоном.

Втім в санкційний список вони потрапили не тільки через поширення дезінформації та пропаганди, їх звинувачують у співпраці з розвідкою РФ, в участі в операціях впливу в різних країнах світу та у зборі коштів на військові потреби Росії.

Фото: AFP

“Російський уряд впровадив у RT підрозділ із кібероперативними можливостями та зв’язками з російською розвідкою. Під прикриттям RT інформація, отримана через цей підрозділ, надходить у російські розвідувальні служби, російські ЗМІ, російські найманські групи та інші державні та довірені органи російського уряду. Одним із його проектів є велика онлайн-краудфандингова програма в Росії, яка працює в RT та через канали соціальних мереж, для надання підтримки та військового обладнання – витратних матеріалів, озброєння – російським військовим підрозділам в Україні. Сюди входять снайперські гвинтівки, глушники, бронежилети, прилади нічного бачення, безпілотники, радіообладнання, розташування особистої зброї, дизель-генератори”, – розповів Ентоні Блінкен, державний секретар США .

У санкційному списку опинилася також очільниця «Евразии» Неллі Парутова та генеральний директор медіагрупи Росія сегодня Дмітрій Кісельов. Той жаліється на булінг, мовляв США “травлять російські ЗМІ”.

Фото: ТАСС

Крім санкцій, візових обмежень та інших заходів, Державний департамент також включив “Россия сегодня” та п’ять її дочірніх компаній до Закону про іноземні місії. Тепер вони зобов’язані повідомляти про весь персонал, який працює в Сполучених Штатах, та про своє майно.

Нові Санкції сполучені штати застосували до одного з головних помічників Росії з ведення агресивної війни проти України – Ірану. Обмеження торкнулись 10 фізичних і 6 юридичних осіб, що базуються в Ірані й Росії. А також – чотирьох суден, якими Іран поставляє компоненти зброї і системи озброєнь до РФ, зокрема – безпілотники і балістичні ракети малої дальності.

“Іран вирішив посилити свою участь у незаконній війні Росії, і Сполучені Штати разом із нашими партнерами продовжать підтримувати Україну”, – йдеться в заяві Управління з контролю за іноземними активами.

Під американські санкції також потрапила російська судноплавна компанія “Трансморфлот” та авіакомпанія Iran Air, яка забезпечує пасажирські і транспортні перевезення. Слід очікувати, що санкції США до Ірану, запроваджені за допомогу Росії і підтримку її у війні проти України надалі будуть тільки посилюватись.