Фирма запорожского депутата и бердянского коллаборанта получила 40 млн грн на контрактах с бюджетными учреждениями

Коррупция

ООО «Альтернативэнерго», которое до апреля 2022 г. было зарегистрировано во временно оккупированном Бердянске, несмотря на войну, наращивает доходы за счет запорожского бюджета. Доходы фирмы увеличились в 2,5 раза и продолжают расти. Компания, одним из основателей которой является известный предатель, который выигрывает тендеры на десятки миллионов гривен на поставку электроэнергии бюджетным учреждениям Запорожского городского и районного советов.

Повномасштабне вторгнення та окупація Бердянська майже не позначилися на економіці ТОВ “Альтернативенерго”, яка була  зареєстрована на вул. Грецькій, 31 у Бердянську у квітні 2018 року. 

Після вторгнення Росії й окупації міста у квітні 2022 року ТОВ змінило юридичну адресу на Запоріжжя — інакше не могло б вести законну  господарську діяльність. 

Аналіз публічних фінансів показує, що 2022-й для “Альтернативенерго” був найуспішнішим роком. 

Дані з сайту clarity-project.info

ТОВ отримало 24 млн. 600 тис.грн. за свої послуги з постачання електроенергії. Найбільший дохід зафіксовано у грудні – 62 транзакції на рахунки “Альтернативенерго” на загальну суму понад 5 млн. грн. 

2023-й має всі шанси перевершити минулорічні показники. Станом на листопад фірма вже заробила понад 40 млн. гривень —  і це тільки за контрактами з бюджетними установами. 

Основні замовники  – територіальні відділи освіти Запорізької міської ради, які віддають десятки мільйонів “Альтернативенерго” без конкурсу, спираючись на горезвісну постанову Кабміну №1178.

 Але й у тих випадках, коли закупівля відбувається на конкурентній основі, контракт отримує “Альтернативенерго”, попри більш вигідні пропозиції інших учасників. Так, наприклад, цей енергопостачальник отримав майже 6 млн. гривень  від відділу освіти Хортицького району і 7,6 млн. від Вознесенівського

Дані з сайту моніторингу публічних закупівель dozorro.org

Хто ж стоїть за таким напрочуд успішним енергетичним товариством з обмеженою відповідальністю?  Серед засновників фірми двоє бердянців  – Марченко Олександр Сергійович (27%) та Бабаян Геннадій Львович (20%), а також двоє запоріжців – Кривицький Олег Олександрович (26%) та Перерва Геннадій Олексійович (27%).

Геннадій Перерва – депутат Запорізької районної ради від партії “Слуга народу”, голова постійної комісії із земельних питань, підприємець. Він має з Марченко та Кривицьким ще одну розподільчу компанію  – ТОВ “Електромережа 2020”. Перерва є співвласником десятка фірм у Запоріжжі, Мелітополі, Дніпрорудному, а найчастіше його бізнес інтереси перетинаються з Кривицьким, Марченко і родичами Костянтина Бриля – колишнього голови Запорізької ОДА, топ-посадовця в податковій, МВС, СБУ і фігуранта числених  журналістських розслідувань про приховування своїх статків у декларації. 

Геннадій Бабаян на відкриті турніру з вільної боротьби у Бердянську. 2021 р. Джерело фото:.brd24 Колаж: investigator.org.ua

Не менш цікавою особою серед засновників “Альтернативенерго” є Геннадій Бабаян –  колаборант і зрадник, який захопив і зареєстрував у російській юрисдикції “Бердянський м’ясокомбінат”.  Він обслуговує загарбників і постачає продукцію з українськими етикетками в окупований Крим.  

Ми показували відео, де Бабаян з дружками бенкетує разом із головним із ФСБ по Бердянську. За останніми даними, колаборант виїхав до Естонії, або ж вільно подорожує в цю країну ЄС з окупованого Півдня України. І підозра про колабораційну діяльність , про яку СБУ повідомила Бабаяну,  вочевидь, не заважає йому заробляти під час війни. 

Директор енергопостачальної компанії та один з її засновників Олександр Марченко у телефонній розмові запевнив, що Бабаян не отримує прибутків від діяльності Альтернативенерго”. Але виключити його із переліку засновників поки що неможливо.

Детальніше про ТОВ “Альтернативенерго” і те, як компанія в українських судах виграє мільйонні вимоги до фермерів і промисловців за нібито спожиту в окупації електроенергію, чудово знаючи, що їхній бізнес “віджали” рашисти, дивіться в новому блозі Центру журналістських розслідувань.