ЄС хоче бачити більше рішучості в проведенні реформ в Україні – Могеріні

Новини
Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні Фото: AP

Високий представник Європейського Союзу з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні зазначає, що в ЄС визнають факт проведення в Україні низки реформ, але очікують більшої рішучості в продовженні роботи, особливо в сфері боротьби з корупцією.

Про це Федеріка Могеріні заявила на прес-конференції в Брюсселі після завершення засідання Ради ЄС з питань закордонних справ, на якому обговорювалося українське питання, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Ми обговорили нашу підтримку процесу реформ в Україні. Ми визнаємо, що було прийнято кілька реформ, особливо в кінці минулого року, які були дуже до речі. Це реформа в енергетичному секторі, пенсійна реформа, кілька інших. Але є й інші сфери, де робота була зроблена, але ми хотіли б бачити більше рішучості», – сказала глава зовнішньополітичної служби ЄС.

Вона додала, що в Євросоюзі «також відомо, що заохочувати до проведення реформ – це одна справа, проводити реформи – інше».

«Це ще складніше, особливо в країні, яка має конфлікт на своїй території і вступає в виборчий етап. Нам це дуже добре відомо. Але ми висловили – і я це зробила особисто дуже відкрито – очікування президенту і прем’єр-міністру України, що особливо повинна тривати антикорупційна робота з утворенням Вищого антикорупційного суду, зі скасуванням необхідності для антикорупційних активістів заповнювати електронні декларації», – зазначила Могеріні.

За її словами, також є «інші кроки, які, як ми бачимо, необхідні, щоб консолідувати реформи, які потрібні не ЄС, але українським громадянам». «Це також є інвестиціями в українську стійкість по відношенню до конфлікту на сході», – підкреслила високий представник ЄС.

Нагадаємо, напередодній візиту в Україну, який відбувся 12 березня, Федеріка Могеріні заявила, що Євросоюз очікує, що в рамках Угоди про асоціацію Україна посилить боротьбу з корупцією, в тому числі ухвалить закон про створення Антикорупційного суду і реформує систему електронного декларування, яка дозволить громадянському суспільству ефективно контролювати доходи і витрати чиновників.