Колишньому начальнику херсонської колонії Соболєву і ексрятувальнику з Херсонщини Голошивцю повідомили про підозру в колабораційній діяльності

Новини
Євген Соболєв та Олександр Голошивець, колаборанти. Фото з соцмереж

СБУ повідомила про підозру в колабораційній діяльності колишньому начальнику херсонської «Північної виправної колонії №90», 37-річному Євгену Соболєву і 36-річному ексрятувальнику Олександру Голошивцю. Останній очолив в Олешках незаконно створену окупантами «пожарно-спасательную часть города Алешки». Їм обом загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Повідомлення про підозру Соболєву і Голошивцю опубліковані на сайті Офісу генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

У повідомленні про підозру щодо Євгена Соболєва йдеться, що він очолив незаконно створене на базі херсонської «Північної виправної колонії №90» «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области» (УСИН). На посаді «керівника» «УСИН» він примушував інших підлеглих працювати на ворога. А незадовго до звільнення Херсона Євген Соболєв втік на окуповану територію області.

В свою чергу, ексрятувальник, мешканець Херсона Олександр Голошивець підозрюється в тому, що він добровільно погодився стати начальником незаконно створеної «пожарно-спасательной части города Алешки» – так окупанти називають Олешки.

За ці злочини обом підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років – за ч. 7 ст. 111-1 КК України.

Наприкінці минулого року Євгену Соболєву повідомили першу підозру в державній зраді. Зокрема, він у березні 2022 року добровільно запустив окупантів на територію «Північної виправної колонії №90». В її лазареті загарбники лікувались, а приміщення колонії використовували як склад для продуктів та цигарок. Також Соболєв допомагав ремонтувати військову техніку загарбників і організовував їм відпочинок.

У липні 2022 року Євгена Соболєва звільнили з посади начальника колонії №90. За державну зраду йому загрожує довічне позбавлення волі.

Як повідомляв ЦЖР, у червні 2022 року на вулиці Сенявіна в тоді ще окупованому Херсоні був вчинений замах на начальника «УСИН по Херсонской области», колаборанта Євгена Соболєва, який отримав поранення обох ніг.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.