Євген Соболєв, ексначальник херсонської колонії, причетний до депортації українських в’язнів до РФ, отримав 13 років за ґратами

Новини
Колаборант Євген Соболєв і вивіска виправної колонії №90 у Херсоні. Фото: соцмережі і khpg.org

Ужгородський міськрайонний суд 19 жовтня виніс вирок 38-річному Євгену Соболєву, мешканцю Нової Каховки, колишньому начальнику херсонської «Північної виправної колонії №90». За перехід на бік ворога його заочно засуджено до 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна і позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 11 років.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що в травні-червні 2022 року російські окупанти на базі державної установи «Північна виправна колонія №90» створили незаконний орган з питань виконання покарань «Управление службы исполнения наказаний по Херсонской области» (далі – УСИН). Його начальником добровільно погодився стати Євген Соболєв, який на той час очолював колонію №90.

Слідчі довели, що Соболєв ще до свого призначення на окупаційну посаду схиляв інших працівників колонії до переходу на бік ворога.

В листопаді 2022 року, після звільнення Херсона російська окупаційна адміністрація змінила дислокацію УСИН на тимчасово непідконтрольну Україні територію. Туди ж переїхав і Євген Соболєв, продовживши виконувати свої обов’язки за межами обласного центру.

Суд повністю визнав вину Євгена Соболєва, а його відсутність на судовому засіданні розцінив як реалізацію ним права на свободу від самозвинувачення або самовикриття. Сам Соболєв досі перебуває у розшуку і залишається на тимчасово окупованій території.

Суд призначив Соболєву покарання: 13 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 11 років, з конфіскацію всього майна. Строк відбування основного покарання рахуватиметься з моменту фактичного затримання Євгена Соболєва після набрання вироком суду законної сили.

Як повідомляв ЦЖР, Національна поліція України 4 липня повідомила Євгену Соболєву ще одну підозру в порушенні законів та звичаїв війни за депортацію до Росії понад 1700 в’язнів, які були засуджені українськими судами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.