15 років з конфіскацією. Євгеній Пащенко, наглядач херсонської колонії, отримав реальний вирок за держзраду

Новини
«Північна виправна колонія №90»

Реальний вирок за державну зраду отримав 44-річний Євгеній Пащенко, наглядач херсонської «Північної виправної колонії №90». Відомий своїми неординарними вироками суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський 11 грудня призначив йому покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Сам обвинувачений двічі змінював покази в суді і заперечував свою роботу на окупантів.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 44-річний Пащенко Євгеній Якович, уродженець села Афанасіївка Снігурівської громади Миколаївської області, який на початок повномасштабної війни працював молодшим інспектором відділу нагляду та безпеки херсонської «Північної виправної колонії №90», добровільно перейшов на бік ворога. Він отримав посаду у незаконно створеному окупантами органі – «младшего инспектора отдела надзора и безопасности Северной исправительной колонии (№ 90) Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области Федеральной службы исполнения наказаний», і тим самим завдав шкоду територіальній цілісності України. 

Самого обвинуваченого вдалося затримати 14 грудня 2022 року, тож справу розглядали за його участі, що трапляється не часто. Євгеній Пащенко в суді двічі змінював свої покази і спочатку навідріз заперечував свою вину. 

За його словами, перші два місяці повномасштабної війни він за наказом начальника колонії, зрадника Євгена Соболєва постійно перебував на робочому місці. Лише в травні 2022 року йому дозволили виїхати додому, після чого колонію захопили російські військові і вона почала працювати під російським прапором. Пащенко намагався переконати суд, що його керівництво пропонувало йому залишитися працювати в колонії, однак він відмовився. Водночас з окупації він не виїхав, бо мав літніх батьків і родину з трьома дітьми. 

Пізніше Євгеній Пащенко став казати, що 1 червня 2022 року до нього додому вдерлися військові РФ і нібито під погрозою розправи над його рідними почали вимагати вийти на роботу. 

«Я був дуже розгублений і наляканий, не знав як вчинити, тому вийшов на службу. Я просто намагався вижити. Тоді в колонії відбувалися бунти, засуджені вимагали випустити їх із колонії. Російський паспорт я не отримував», – сказав у суді Пащенко.

Згодом він таки визнав, що отримував зарплату в російських рублях. А численні свідки і докази довели причетність обвинуваченого до державної зради.

За словами одного зі свідків, окупанти не примушували працівників колонії працювати на них – це було цілком добровільно. Тож Євгеній Пащенко з власної волі погодився працювати на ворога на рівнозначній «посаді» наглядачем. Зокрема, він наглядав за засудженими, коли росіяни виводили їх у місто для фортифікаційних робіт. 

«У кінці травня 2022 року відбулися збори, на яких керівництво колонії запропонувало всім співробітникам почати працювати на владу РФ. Значна частина колективу погодилась, у тому числі Євгеній Пащенко. Вони стали отримувати зарплату в рублях, приблизно 50-60 тис. руб. Для цього треба було спочатку звільнитись з посади за українськими законами і подати заяву на прийняття на роботу за «російськими» та скласти присягу на вірність російському народу», – сказав у суді інший свідок.

Дослідивши матеріали справи суд визнав Євгенія Пащенка винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану – за ч. 2 ст. 111 КК України. Він проведе за ґратами 15 років, також у нього конфіскують майно – дві земельні ділянки  загальною площею біля 6 гектарів, уже арештовані ухвалою слідчого судді Центрально-Міського районного суду Кривого Рогу. Сам вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений.

Вирок Євгенію Пащенку виніс відомий своїми неординарними рішеннями суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський, який спонукає злочинців читати книги. Цього разу обійшлося без обов’язку читати літературу, але у своєму вироку суддя цитує німецького філософа Іммануїла Канта, а також книги Олекси Тихого, Томаса Гоббса, Стендаля, підручник історії Римського права та інші. 

  • Як повідомляв ЦЖР, Приморський районний суд Одеси 12 грудня виніс вирок 43-річному Ігорю Єрьоменку з Нової Каховки, призначеному окупантами начальником захопленої Дар’ївської виправної колонії №10 на Херсонщині. Він виявився кумом зрадника Євгена Соболєва, який керував херсонською «Північною виправною колонією №90» і ніколи до цього не працював в органах Державної кримінально-виконавчої служби. За скоєний злочин Єрьоменка заочно відправили за ґрати на 15 років з конфіскацією майна.