Артем Ващенко і Інна Мамченко з Херсонщини за роботу тюремниками на окупантів заочно отримали по 13 років тюрми з конфіскацією

Влада
Артем Ващенко і Інна Мамченко, колаборанти
Артем Ващенко і Інна Мамченко, колаборанти

33-річний Артем Ващенко з села Дар’ївка і 45-річна Інна Мамченко з Херсона добровільно погодились працювати тюремниками в окупаційному УСИН Херсонщини – «управлении службы исполнения наказаний». За скоєний злочин 30 травня Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області виніс їм заочні вироки: по 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на вироки суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 33-річний Ващенко Артем Віталійович з села Дар’ївка Херсонського району в червні 2022 року пішов працювати на ворога в незаконно створений «УСИН по Херсонской области». Там він отримав посаду молодшого інспектора 1 категорії відділу охорони з присвоєнням спеціального звання прапорщика внутрішньої служби.

Артем Ващенко контролював дотримання режиму утримування ув’язнених на території окупаційної установи. 

«Він охороняв периметр, щоб не допустити втечу засуджених. Артем Ващенко влаштувався на цю роботу добровільно. Він казав, що його влаштовує зарплата, яку в рублях йому платили окупанти», – розповів у суді один зі свідків.

Відомо, що до свого переходу на бік ворога Артем Ващенко, старший сержант внутрішньої служби працював молодшим інспектором відділу охорони Білозерської виправної колонії № 105 управління ДПтС України в Херсонській області.

45-річна Мамченко Інна Вікторівна з Херсона у червні 2022 року стала працювати в «УСИН» молодшою інспекторкою 2 категорії відділу охорони. Мамченко виконувала там ті ж функції, що і Артем Ващенко.

Ужгородський міськрайонний суд виніс Інні Мамченко і Артему Ващенку ідентичні вироки за ч. 7 ст. 111-1 КК України – колабораційна діяльність: 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна. Також обом засудженим протягом 11 років заборонено працювати в органах влади.

Як відомо, окупаційний «УСИН» росіяни створили на базі захопленої в Херсоні «Північної виправної колонії №90». 1 червня 2022 року ця установа незаконно почала працювати під російським прапором. На бік ворога перейшов тодішній начальник колонії Євген Соболєв, якому суд виніс вирок, аналогічний вирокам Інні Мамченко і Артему Ващенку. 

Восени 2022 року всі працівники «УСИН» перебралися на тимчасово окуповану лівобережну Херсонщину.

  • Як повідомляв ЦЖР, Олександр Ширенко з Херсона, експрацівник місцевої Північної виправної колонії №90 заочно визнаний винним у колабораційній діяльності. Він працює на ворога молодшим інспектором 1 категорії відділу безпеки так званого управління служби виконання покарань на окупованій Херсонщині. Покарання – 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.