Олександра Чегодаєва, який працює тюремником у окупантів на Херсонщині, заочно засудили до 12 років тюрми

Влада
Олександр Чегодаєв, колаборант. Фото з соцмереж

43-річний херсонець Олександр Чегодаєв перейшов на бік ворога і отримав посаду молодшого інспектора відділу охорони незаконно створеного навесні 2022 року окупаційного «управления службы исполнения наказаний» (далі – УСИН) на Херсонщині. За скоєний злочин 7 серпня Ужгородський міськрайонний суд визнав його винним у колабораційній діяльності.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Суд встановив, що в липні 2022 року херсонець Чегодаєв Олександр Сергійович добровільно став працювати на ворога молодшим інспектором відділу охорони УСИН на Херсонщині з присвоєнням спеціального звання підполковник внутрішньої служби.

Згодом його закріпили за незаконно створеною загарбниками на базі захопленої в Херсоні державної установи «Північна виправна колонія №90» так званою «Северной исправительной колонией №90». До обов’язків Чегодаєва входив контроль за дотриманням режиму ув’язнених.

Факт роботи Олександра Чегодаєва на ворога підтвердили свідки. За їхніми словами, окупанти захопили колонію №90 1 червня 2022 року, підняли над нею російський прапор і почали набір працівників.

За скоєний злочин Чегодаєва заочно визнано винним у колабораційній діяльності за ч.7 ст.111-1 КК України.

Вирок – 12 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна на користь держави. Додатково суд заборонив Чегодаєву протягом десяти років працювати на керівних посадах в органах влади, підприємствах і установах незалежно від форми власності. Вирок ще не набрав законної сили.

Відомо, що Чегодаєв до 2013 року працював в держустанові «Дар’ївська виправна колонія №10» на Херсонщині і тоді ж його перевели до Північної виправної колонії №90. Однак на момент захоплення останньої Олександр Чегодаєв там уже не працював.

Чегодаєв – уродженець Білогірська АР Крим. Він закінчив Академію внутрішніх військ МВС України в Харкові, в 1999 році отримав почесну грамоту учасника військового параду, присвяченого восьмій річниці Незалежності України в Києві. Деякий час він працював начальником служби загальної охорони та режиму миколаївської філії державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

Як повідомляв ЦЖР, Євген Соболєв, мешканець Нової Каховки, колишній начальник херсонської «Північної виправної колонії №90» отримав ще один вирок. Малиновський районний суд Одеси 16 лютого визнав його винним у державній зраді і заочно позбавив волі довічно з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter