Обрано голову Вищого антикорупційного суду України

Новини

Збори суддів Вищого антикорупційного суду України лише з третьої спроби змогли вибрати голову суду. Нею стала суддя першої інстанції Олена Танасевич. Згідно зі статутом ВАКС, вона буде працювати головою суду протягом трьох років.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, шляхом таємного голосування вона отримала 23 голоси суддів, пише Центр журналістських розслідувань.

Танасевич 37 років. До призначення суддею ВАС вона з 2012 року була суддею Печенізького райсуду Харківської області.

Освіту здобувала спочатку в Харківському педагогічному університеті імені Сковороди, а потім у Харківській юридичній академії. З 2002 року працювала юристом, а потім помічником судді. У 2018 році вона захистила дисертацію і здобула ступінь кандидата юридичних наук. Олена Танасевич вільно володіє англійською мовою.

Під час конкурсу до антикорупційного суду вона показала найкращий бал з усіх претендентів.

Чоловік тепер уже голови ВАКС Михайло Танасевич займається бізнесом у Харкові, родина має там квартиру та сім земельних ділянок. У 2017 році Олена Танасевич задекларувала 220 тисяч грн. заробітної плати, а її чоловік – понад мільйон гривень. Олена Танасевич з чоловіком є співвласницею компанії «Енергетична альтернатива». Згідно з її декларацією, родина має автомобіль Peugeot 107, а також DAEWOO Sens та SSANGYONG Actyon.

Батько пані Танасевич раніше працював в УБОЗ Харківській області, а сестра зараз – у виконавчій службі області.

Згідно «ЧЕСНО. Фільтруй суд!», інформації, яка б прямо або побічно свідчила про порушення кандидатом критеріїв доброчесності, не зафіксовано

Збори суддів Вищого антикорупційного суду України лише з третьої спроби змогли обрати главу новоствореного суду.

  • 7 червня Верховна Рада ухвалила закон «Про Вищий антикорупційний суд», за який проголосували 315 народних депутатів. Його підтримали більшість фракцій і депутатських груп за винятком «Опозиційного блоку» і «Радикальної партії». 11 червня президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • У НАБУ заявили, що вимагає перегляду норма закону, згідно з якою Вищий антикорупційний суд не буде розглядати апеляційні скарги на вироки, винесені судами першої інстанції до моменту його створення, оскіль велика частина топ-чиновників, щодо яких НАБУ вже завершило розслідування, можуть уникнути справедливого покарання.
  • 14 червня закон «Про Вищий антикорупційний суд» набув чинності. 21 червня 2018 року Верховна Рада прийняла закон «Про створення Вищого антикорупційного суду» (ВАКС) 21 червня. 6 червня президент Петро Порошенко підписав закон.
  • Майже половина з 113 кандидатів, які успішно склали іспит на зайняття посад суддів Вищого антикорупційного суду, мають сумнівну добропорядність, заявили представники коаліції громадських організацій, які займалися аналізом досьє кандидатів – Центр протидії корупції, Фонд DEJURE, Автомайдан і Transparency International Україна.