Ковітіді і Цеков – на вихід. Новими «сенаторами» від Криму стануть шахматист-колаборант Карякін та «герой СВО», зрадник Нимченко

Крим
Зустріч Владіміра Путіна з Сергієм Карякіним, 2017 рік. Фото: instagram/Sergey Karjakin

Новими «сенаторами» від Криму в Раді Федерації РФ стануть шахматист-колаборант Сергій Карякін та «Герой Росії» і зрадник Юрій Нимченко. Вони замінять Сергія Цекова та Ольгу Ковітіді, які просиділи там 10 років. Про рокіровку повідомив «глава Криму» Сергій Аксенов у своєму Тelegram-каналі.

Термін сенаторських повноважень Цекова й Ковітіді спливає у вересні 2024 року. Після двох каденцій у Раді Федерації РФ кримська «влада» вирішила їх замінити. Місце Ковітіді, яка представляла у Радфеді «виконавчу владу» Криму, займе 44-річний зрадник Юрій Петрович Нимченко. 

Уродженець Кіровоградщини, громадянин України Нимченко служив у 36-й бригаді берегової оборони ВМС України у с. Перевальне. Під час окупації Криму у 2014 році зрадив присязі й перейшов служити ворогу. У лютому 2022 року бригада брала участь у вторгненні в Херсонську область, де Нимченко за вбивства українців заробив звання «Героя Росії».  

Як стверджують окупанти, 25 лютого 2022 року танк Нимченка за 40 хвилин нібито знищив шість українських танків та три БТРи.

Юрій Нимченко, зрадник, майбутній «сенатор» РФ від окупованого Криму. Фото: warheroes.ru

Сенатором від «законодавчої влади» Криму замість Цекова стане 34-річний гросмейстер Сергій Олександрович Карякін. Сімферополець Карякін – ярий путініст.  У березні 2017 року за пропозицією Путіна увійшов до складу «Общественной палаты РФ». У 2023 році був довіреною особою Путіна на президентських виборах.

Карякін відкрито підтримав вторгнення Росії в Україну, організовував збір грошей для підтримки сепаратистів «ДНР», за що у 2022 році був дискваліфікований Міжнародною шахматною федерацією і пропустив турнір претендентів на світову корону. Часто їздить у зону «СВО» з «гуманітарними» місіями.  

 У травні 2024 року Карякін став кандидатом в депутати «Госсовєта» Криму. За результатами  праймеріз «Единой России» в Криму Карякін посів третє місце в партійному списку після Аксенова та Константинова.

Сергій Карякін, колаборант. Фото: instagram/Sergey Karjakin

У своєму пості Аксенов подякував «сенаторів» Ольгу Ковітіді та Сергія Цекова «за багаторічну плідну працю у верхній палаті російського парламенту, за великий внесок у розвиток Росії і Криму». 

«Сенаторка» Ковітіді, скандально відома своїми законодавчими ініціативами, серед яких – введення кримінальної відповідальності за схиляння до абортів. 

Цеков відзначився внесенням законопроекту про припинення громадянства Росії за місцем народження за дискредитацію Збройних сил РФ, дезертирство та заклики до екстремізму. Тоді цю ініціативу розкритикував голова комітету Ради Федерації  із конституційного законодавства Андрій Клішас, назвавши законопроект антиконституційним та порадив його авторам замислитися, чи можуть вони обіймати свої посади. Троє з них швиденько відкликали свої підписи, в авторах залишився лише Цеков. 

Обидва «сенатори» – активні учасники окупації Криму і увійшли до перших окупаційних органів влади РФ на півострові. У листопаді 2023 року Ковітіді була заочно засуджена в Україні та отримала 11 років в’язниці за підтримку агресії РФ та колабораціонізм.

Ольга Ковітіді пише послання на бомбі, яку російський літак має скинути на Україну. Фото: тг-канал Ковітіді

Цеков в Україні є обвинуваченим у справі про державну зраду. Кримінальне провадження щодо нього відкрили у 2016 році. Але рішення досі немає.

Зрадник Сергій Цеков, поки що «сенатор» від окупованого Криму у Раді Федерації РФ. Фото: rus.team

Куди приткнуть цих цінних кадрів, поки невідомо. Але ж слід думати, що плодотворні «сенатори» забезпечили собі місце під сонцем. Цеков посів 12 місце у праймеріз «Единой России» в Криму. Тобто депутатське крісло в «Госсовєтє Криму» йому забезпечене. Подейкують, що з сенаторського крісла Цеков може пересісти в крісло кримського «віце-спікера», хоча ця рокіровка йому не дуже подобається. Куди посадять Ковітіді, наразі неясно. Але, не сумніваємось, та гадюка десь обов’язково виповзе.